Środek tabliczki

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Środek tabliczki

Post autor: mol_ksiazkowy »

Wstaw właściwą liczbę w miejsce znaku zapytania. Wybierz prawidłową odpowiedź spośród pięciu proponowanych

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}9& \ & 1\\ \ &15&\ \\2 & \ &3\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0& \ & 3\\ \ &3&\ \\2 & \ &1\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}6& \ & 2\\ \ &0&\ \\13 & \ &3\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}4& \ & 4\\ \ & ? &\ \\4 & \ &4\end{array}\right]}\)

A. \(\displaystyle{ 2}\) B. \(\displaystyle{ 4}\) C. \(\displaystyle{ 6}\) D. \(\displaystyle{ 8}\) E. \(\displaystyle{ 10}\)
Ukryta treść:    
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2017, o 18:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Środek tabliczki

Post autor: a4karo »

B
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Środek tabliczki

Post autor: mol_ksiazkowy »

ciag dalszy zadania.
Ukryta treść:    
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Środek tabliczki

Post autor: a4karo »

W moim rozwiązaniu przeważa estetyka. Po prostu pięć czwórek wygląda ładnie.

A formuł (bardziej lub mniej skomplikowanych) na to,żeby w środku było \(\displaystyle{ 4}\) można napisać miliony. I tyle samo żeby tam było \(\displaystyle{ 8,\ 12\, \pi}\) lub cokolwiek innego.
ODPOWIEDZ