Witam. Dostałem od Nauczyciela w.w zadanie. Możemy używać max 4 dodatkowych znaków na jedną liczbe. Znaki typu:
Nawiasy
Potęga
MnożenieDzielenie
OdejmowanieDodawanie
To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę was o szczególną pomoc
Obiecuje ze zostane tu na dłużej, ale narazie tylko będę sypał pytaniami od czasu do czasu
Ułożenie z Pięciu Piątek Liczb od 1 do 20
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biala Podlaska
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Ułożenie z Pięciu Piątek Liczb od 1 do 20
To ja coś dorzucę:
\(\displaystyle{ 3=5-5:5-5:5}\)
\(\displaystyle{ 4=5+5-5-5:5}\)
\(\displaystyle{ 5=5+5-5+5-5}\)
\(\displaystyle{ 6=5^{5}:5^{5}+1}\)
\(\displaystyle{ 7=5+5:5+5:5}\)
\(\displaystyle{ 10=(5-5)^{5}+5+5}\)
\(\displaystyle{ 14=5+5+5-5:5}\)
\(\displaystyle{ 15=5+5+5+5-5}\)
\(\displaystyle{ 16=5+5+5+5:5}\)
\(\displaystyle{ 19=5*5-5-5:5}\)
\(\displaystyle{ 20=5*5-5+5-5}\)
No to zostało jeszcze tylko 2,8,9,11,12,13,17,18
Czy na pewno się da to wszystko zrobić?
\(\displaystyle{ 3=5-5:5-5:5}\)
\(\displaystyle{ 4=5+5-5-5:5}\)
\(\displaystyle{ 5=5+5-5+5-5}\)
\(\displaystyle{ 6=5^{5}:5^{5}+1}\)
\(\displaystyle{ 7=5+5:5+5:5}\)
\(\displaystyle{ 10=(5-5)^{5}+5+5}\)
\(\displaystyle{ 14=5+5+5-5:5}\)
\(\displaystyle{ 15=5+5+5+5-5}\)
\(\displaystyle{ 16=5+5+5+5:5}\)
\(\displaystyle{ 19=5*5-5-5:5}\)
\(\displaystyle{ 20=5*5-5+5-5}\)
No to zostało jeszcze tylko 2,8,9,11,12,13,17,18
Czy na pewno się da to wszystko zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biala Podlaska
Ułożenie z Pięciu Piątek Liczb od 1 do 20
Da sie napewno wszystkie zrobic. Z tego co slyszalem, to 18 jest najtrudniejsza..
Wielkie dzieki, i czekam na pozostale liczby
EDIT
Znajoma mi pomogła, i mam juz wszystkie liczby
Podam, jesli komus by sie przydały
1.=(5^2-5*5)+5:5
11.=(5^2:5)+(5:5)+5
2.=(5-5)+(5+5):5
12.=5+5+(5+5):5
3.=(5+5):5+5:5
13.=5+5+5^0+5^0+5^0
4.=(5*5):5-5:5
14.=5+5+5-(5:5)
5.=5*5+5^2: (5+5)
15.=5*((5:5)+5)+5
6.=(5:5)+((5-5)+5)
16.=5+5+(5:5)+5
7.=(5:5)+(5:5)+5
17.=5+5+5+5^0+5^0
8.=(5+5)-(5+5):5
18.=5^2-(((5+5):5)+5)
9.=5+(5^2:5-(5:5))
19.=5:5-((5:5)+5)
10.=(5^2-(5*5))+5+5
20.=5*5-(5:5*5)
Wielkie dzieki, i czekam na pozostale liczby
EDIT
Znajoma mi pomogła, i mam juz wszystkie liczby
Podam, jesli komus by sie przydały
1.=(5^2-5*5)+5:5
11.=(5^2:5)+(5:5)+5
2.=(5-5)+(5+5):5
12.=5+5+(5+5):5
3.=(5+5):5+5:5
13.=5+5+5^0+5^0+5^0
4.=(5*5):5-5:5
14.=5+5+5-(5:5)
5.=5*5+5^2: (5+5)
15.=5*((5:5)+5)+5
6.=(5:5)+((5-5)+5)
16.=5+5+(5:5)+5
7.=(5:5)+(5:5)+5
17.=5+5+5+5^0+5^0
8.=(5+5)-(5+5):5
18.=5^2-(((5+5):5)+5)
9.=5+(5^2:5-(5:5))
19.=5:5-((5:5)+5)
10.=(5^2-(5*5))+5+5
20.=5*5-(5:5*5)