Zagadka z ułamkami
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 27 lis 2013, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Zagadka z ułamkami
Hej, mam następujący problem:
\(\displaystyle{ \frac{a}{b \cdot c}+ \frac{d}{e \cdot f}+ \frac{g}{h \cdot i} =1}\)
Chodzi o rozstawienie cyfr od 1 do 9 w miejsca liter. Oczywiście nie mogą się one powtarzać. Odnoszę wrażenie, że to zadanie nie ma rozwiązania. W tabliczce mnożenia nie znajdziemy dwóch takich iloczynów, które dają ten sam wynik mnożenia i w dodatku ten wynik powstanie przez pomnożenie parami różnych liczb. Czy się mylę?
\(\displaystyle{ \frac{a}{b \cdot c}+ \frac{d}{e \cdot f}+ \frac{g}{h \cdot i} =1}\)
Chodzi o rozstawienie cyfr od 1 do 9 w miejsca liter. Oczywiście nie mogą się one powtarzać. Odnoszę wrażenie, że to zadanie nie ma rozwiązania. W tabliczce mnożenia nie znajdziemy dwóch takich iloczynów, które dają ten sam wynik mnożenia i w dodatku ten wynik powstanie przez pomnożenie parami różnych liczb. Czy się mylę?
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Zagadka z ułamkami
Marna wskazówka: 2/10, bo zacytowałam.Premislav pisze:Wskazówka: \(\displaystyle{ 1= \frac{1}{2}+ \frac{1}{3}+ \frac{1}{6}}\). Zagadka ma rozw., przykro mi.
Jedyne (z dokładnością do permutacji) rozwiązanie to
\(\displaystyle{ \frac 1 {3 \cdot 6} + \frac{5}{8 \cdot 9} + \frac 7 {2 \cdot 4} = 1}\).
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Zagadka z ułamkami
Jeśli dobrze rozumiem, to dwa punkty zostały przyznane za to, że taka światła osoba to zacytowała? :s
Nie no, zadanie "zrób omlet", a ja piszę "oto jajecznica", żadna wskazówka. Sorry.
Nie no, zadanie "zrób omlet", a ja piszę "oto jajecznica", żadna wskazówka. Sorry.
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 576
- Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
Zagadka z ułamkami
Pewnie coś źle podchodziłem do sprawy, bo w moim przypadku rozwiązanie przyniósł dopiero program w C. Istnieją jakieś precyzyjne metody by to rozwiązać "na kartce"?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Zagadka z ułamkami
Jak na to wpadłaś?Medea 2 pisze: Jedyne (z dokładnością do permutacji) rozwiązanie to
\(\displaystyle{ \frac 1 {3 \cdot 6} + \frac{5}{8 \cdot 9} + \frac 7 {2 \cdot 4} = 1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Zagadka z ułamkami
Rozwiązania muszą wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \frac{a}{b \cdot c}+ \frac{5}{e \cdot f}+ \frac{7}{h \cdot i} =1.}\)
Gdyby na przykład \(\displaystyle{ 5}\) było w którymś mianowniku, to po sprowadzeniu do wspólnego mianownika i dodaniu ułamków mielibyśmy w liczniku coś niepodzielnego przez \(\displaystyle{ 5,}\) więc czynnik \(\displaystyle{ 5}\) w mianowniku by się nie skrócił.
Następnie chyba najłatwiej jest spojrzeć na krotności liczby \(\displaystyle{ 3.}\) Co najmniej dwa ułamki muszą mieć taką samą krotność liczby \(\displaystyle{ 3,}\) więc mamy tylko dwa przypadki do rozpatrzenia:
1. Pierwszy ułamek jest równy \(\displaystyle{ \frac{9}{3\cdot c},}\) a w którymś z dwóch pozostałych występuje czynnik \(\displaystyle{ 6}\) w mianowniku,
Edycja: Albo na odwrót: pierwszy ułamek \(\displaystyle{ \frac{9}{6\cdot c},}\) a w innym \(\displaystyle{ 3,}\) (nie zauważyłem tego wcześniej)
2. W jednym z mianowników jest iloczyn \(\displaystyle{ 3\cdot6,}\) a w innym występuje \(\displaystyle{ 9.}\)
Co dalej? Nie wiem, bo sam sprawdzałem za pomocą komputera.
-- 25 mar 2016, o 00:31 --
W przypadku 1. można sobie poradzić używając znanej nierówności:
\(\displaystyle{ \frac{9}{b \cdot c}+ \frac{5}{e \cdot f}+ \frac{7}{h \cdot i}\ge3\sqrt[3]{\frac{9\cdot5\cdot7}{b\cdot c\cdot e\cdot f\cdot h\cdot i}}=3\sqrt[3]{\frac{9\cdot5\cdot7}{1\cdot2\cdot3\cdot4\cdot6\cdot8}}>1.}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b \cdot c}+ \frac{5}{e \cdot f}+ \frac{7}{h \cdot i} =1.}\)
Gdyby na przykład \(\displaystyle{ 5}\) było w którymś mianowniku, to po sprowadzeniu do wspólnego mianownika i dodaniu ułamków mielibyśmy w liczniku coś niepodzielnego przez \(\displaystyle{ 5,}\) więc czynnik \(\displaystyle{ 5}\) w mianowniku by się nie skrócił.
Następnie chyba najłatwiej jest spojrzeć na krotności liczby \(\displaystyle{ 3.}\) Co najmniej dwa ułamki muszą mieć taką samą krotność liczby \(\displaystyle{ 3,}\) więc mamy tylko dwa przypadki do rozpatrzenia:
1. Pierwszy ułamek jest równy \(\displaystyle{ \frac{9}{3\cdot c},}\) a w którymś z dwóch pozostałych występuje czynnik \(\displaystyle{ 6}\) w mianowniku,
Edycja: Albo na odwrót: pierwszy ułamek \(\displaystyle{ \frac{9}{6\cdot c},}\) a w innym \(\displaystyle{ 3,}\) (nie zauważyłem tego wcześniej)
2. W jednym z mianowników jest iloczyn \(\displaystyle{ 3\cdot6,}\) a w innym występuje \(\displaystyle{ 9.}\)
Co dalej? Nie wiem, bo sam sprawdzałem za pomocą komputera.
-- 25 mar 2016, o 00:31 --
W przypadku 1. można sobie poradzić używając znanej nierówności:
\(\displaystyle{ \frac{9}{b \cdot c}+ \frac{5}{e \cdot f}+ \frac{7}{h \cdot i}\ge3\sqrt[3]{\frac{9\cdot5\cdot7}{b\cdot c\cdot e\cdot f\cdot h\cdot i}}=3\sqrt[3]{\frac{9\cdot5\cdot7}{1\cdot2\cdot3\cdot4\cdot6\cdot8}}>1.}\)