Jaja w kurniku

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11369
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Jaja w kurniku

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ \ \ JAJA}\)
+
.....
+
\(\displaystyle{ \ \ JAJA}\)
= KURNIK

Zminimalizowąć ilość jaj w równaniu - kryptarytmie( n*JAJA = KURNIK)
\(\displaystyle{ n = \frac{KURNIK}{JAJA}}\)
jacdiag
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 29 sie 2006, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Marsa
Pomógł: 5 razy

Jaja w kurniku

Post autor: jacdiag »

\(\displaystyle{ 28 \cdot 9494 = 265832}\)

to jedno z rozwiązań tego "rebusa"
ODPOWIEDZ