Łamigłówka logiczna

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
syloe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 mar 2012, o 18:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Skoczów

Łamigłówka logiczna

Post autor: syloe »

Witam,

W rysunku mamy figury...
należy znaleźć taką figurę, jedna figurę, która da się przełożyć przez koło kwadrat i trójkąt wypełniając za każdym razem pole, przez które przeciskamy figurę.



Uploaded with -- 15 mar 2012, o 21:24 --Naprawdę nikt nie zna odpowiedzi...?
Ostatnio zmieniony 14 mar 2012, o 09:33 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
tymczasowynick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

Łamigłówka logiczna

Post autor: tymczasowynick »

ta figura rozumiem jest płaska?
syloe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 mar 2012, o 18:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Skoczów

Łamigłówka logiczna

Post autor: syloe »

Nie znam autora zagadki, ale wg mnie można zalożyć, że jest to figura płaska.
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1664
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 445 razy

Łamigłówka logiczna

Post autor: bosa_Nike »

Jeżeli chodzi o figurę płaską, to nie bardzo wiem, jak to odnieść do treści zadania.
Prościej (dla mnie) jest sobie wyobrazić deskę z otworami o wymienionych kształtach, przez które trzeba przełożyć bryłę, np. klocek drewniany, który dokładnie pasuje do kształtu i wymiarów danego otworu.
Taką bryłę najłatwiej chyba zaprojektować w ten sposób, żeby rzuty na trzy wzajemnie prostopadłe płaszczyzny były figurami przystającymi do trójkąta, kwadratu i koła wyciętych w desce.
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Łamigłówka logiczna

Post autor: scyth »

syloe - tutaj jest rozwiązanie pochodzące z książki Martina Gardnera:
Ukryta treść:    
gajgas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 12 sty 2018, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Łamigłówka logiczna

Post autor: gajgas »

Zainteresowało mnie to zadanie. Jestem tutaj dziś po raz pierwszy, nie bardzo jeszcze wiem jak szukać. Czy znajdę gdzieś sposób na obliczenie objętości tej bryły?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Łamigłówka logiczna

Post autor: a4karo »

Objętość takiej bryły może być dowolnie bliska zeru.
gajgas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 12 sty 2018, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Re: Łamigłówka logiczna

Post autor: gajgas »

Dzięki, ale zniechęciłeś mnie do wgryzania się w temat Nie rozumiem, dlaczego?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Łamigłówka logiczna

Post autor: a4karo »

Cóż, pytałaś o objętość i dostałaś odpowiedz zgodną z prawdą. Po prostu istotne w tej figurze są tylko kształty przekrojów. Jeżeli więc na płaszczyźnie narysujesz kółko, na jego średnicy postawisz kwadrat, a na średnicy prostopadłej trójkąt, to taki szkielecik możesz wypełnić wypełnić bardzo małą ilością materii (o ile zależy Ci, aby obiekt miał jakąkolwiek grubość).
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Re: Łamigłówka logiczna

Post autor: kinia7 »

Przyjmę bok kwadratu \(\displaystyle{ =a}\), średnica koła \(\displaystyle{ =a}\), trójkąt równoramienny o podstawie i wysokości \(\displaystyle{ =a}\)

objętość tej bryły

\(\displaystyle{ V= \frac{3\pi-4}{12} \cdot a^3}\)
gajgas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 12 sty 2018, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Łamigłówka logiczna

Post autor: gajgas »

Dziękuję bardzo, a coś bliżej? skąd ten wzór? Jak do niego dojść?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Łamigłówka logiczna

Post autor: a4karo »

Żeby obliczyć objętość tej bryły, trzeba ją najpierw precyzyjnie opisać. A ponieważ to nie zostało zrobione, to możliwości jest mnóstwo. Niestety kinia7 nie napisała o jakiej bryle mówi.

Jedną z możliwości jest takie coś:

Umieśćmy okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 1}\) w płaszczyźnie \(\displaystyle{ z=0}\), tak, że jego równanie to
\(\displaystyle{ x^2+y^2=1,\ z=0}\), a kwadrat niech ma wierzchołki \(\displaystyle{ (0,\pm 2,0), (0,\pm 2, 2)}\)



Niech \(\displaystyle{ f(x,y)=\max \left(0,2-\frac{2|x|}{\sqrt{1-y^2}}\right)}\) dla \(\displaystyle{ |y|<1}\).

W tym wypadku przekrój bryły płaszczyzną \(\displaystyle{ y=y_0}\) jest trójkątem równoramiennym o wierzchołkach w punktach \(\displaystyle{ (0,y_0,2), (\pm\sqrt{1-y_0^2},y_0,0)}\)

Być może o takiej bryle pisze kinia7 ?

Ale zamiast trójkątów możemy tutaj mieć dowolną krzywą \(\displaystyle{ g(x,y_0)\geq 0}\) łączącą te trzy punkty pod warunkiem, że \(\displaystyle{ g(x)\leq 2-2|x|}\)
gajgas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 12 sty 2018, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Łamigłówka logiczna

Post autor: gajgas »

Bardzo, bardzo dziękuję i... naprawdę myślałam, zanim zadałam pytanie.
Tą bryłą jest "pozostałość z walca obciętego płaszczyznami przechodzącymi przez średnicę górnej podstawy i pierwsza płaszczyzna przechodzi przez środek półokręgu dolnej podstawy z przodu , a druga z tyłu. Nie umiem tego tutaj narysować. Klin? Nie, bo czubek przypomina siekierę, a spód przypomina klin. Od dołu widać koło, a jednego boki kwadrat, z przody trójkąt (\(\displaystyle{ a = h}\))

Przemyślę co napisałeś, co zrobić dalej? jeszcze raz dziękuję
Ostatnio zmieniony 13 sty 2018, o 17:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Re: Łamigłówka logiczna

Post autor: kinia7 »

Objętość jednej części odciętej od walca

\(\displaystyle{ V=\int_0^{\frac a2}2x\sqrt{a^2-4x^2}\,dx=\frac{a^3}6}\)
gajgas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 12 sty 2018, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Łamigłówka logiczna

Post autor: gajgas »

Pięknie dziękuję
ODPOWIEDZ