wyznaczyc transformate

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
arikadiusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 mar 2008, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 1 raz

wyznaczyc transformate

Post autor: arikadiusz »

Wyznaczyc transformate fouriera funkcji \(\displaystyle{ h(t)=f*g(t)}\) dla podanych funkcji f i g. Na jej podstawie podac postac funkcji \(\displaystyle{ h(t)}\).

\(\displaystyle{ f(t)=g(t)= \frac{1}{1+t^2}}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

wyznaczyc transformate

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ H ( \omega ) = \frac{1}{2 \pi} \left( \int\limits_{-\infty }^{+\infty } \frac{e^{- \imath \omega t}}{1+t^2} \, \mbox{d}t \right)^2 = \frac{1}{2 \pi} \pi^2 e^{- 2 |\omega|} = \frac{\pi e^{-2 | \omega |}}{2} \stackrel{\mathcal{F}}{\iff} h(t) = \frac{\sqrt{2 \pi}}{4 + t^2}}\)
arikadiusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 mar 2008, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 1 raz

wyznaczyc transformate

Post autor: arikadiusz »

czy to jest to samo jak policzyc calke \(\displaystyle{ 2\int_{0}^{\infty} \frac{1}{1+t^2} cos(\omega t)dt}\), i jezeli tak to skad Ty wzieles te swoja?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

wyznaczyc transformate

Post autor: luka52 »

Tak. Patrz całka \(\displaystyle{ I_1}\) z https://matematyka.pl/66984.htm#264045 .
Oczywiście można też inaczej - z pomocą analizy zespolonej (jest nawet prościej).
ODPOWIEDZ