Własność transformacji Laplace`a

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
li_bu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 kwie 2008, o 01:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pakosław
Podziękował: 2 razy

Własność transformacji Laplace`a

Post autor: li_bu »

Moim zadaniem jest zweryfikować własność transformacji Laplace`a:
\(\displaystyle{ L \left( \int_{0}^{t}f(r)dr \right)= \frac{1}{s} \cdot F(s)}\)

Wiem, że to dowód na max kilka linijek. Proszę choć o wskazówkę.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Własność transformacji Laplace`a

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ \int\limits_0^u f(t) \, \mbox{d}t = \int\limits_{-\infty}^{+\infty} f(t) 1 (u-t) \, \mbox{d}t =(1 * f)(u)}\)
Dalej wystarczy skorzystać ze wzoru na transformatę splotu (przejrzyj Transformata splotu ).
ODPOWIEDZ