\(\displaystyle{ e^{x}\sin3x\x}\)
przepraszam jeśli to nie ten dział, niby to zadanie z analizy...
przedstaw za pomocą funkcji wykładniczej
-
- Użytkownik
- Posty: 636
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 350 razy
przedstaw za pomocą funkcji wykładniczej
Może chodzi o coś takiego:
\(\displaystyle{ e^x\sin3x=\frac{e^x\left(e^{3ix}-e^{-3ix}\right)}{2i}=\\
=\frac{e^{x+3ix}-e^{x-3ix}}{2i}}\)
\(\displaystyle{ e^x\sin3x=\frac{e^x\left(e^{3ix}-e^{-3ix}\right)}{2i}=\\
=\frac{e^{x+3ix}-e^{x-3ix}}{2i}}\)
przedstaw za pomocą funkcji wykładniczej
to chyba będzie to, wielkie dzięki.
jeszcze jedno - teraz przy liczbach zespolonych czesto mamy zapisywanie funkcji zwielkokrotnionego kąta. czy może być tu wymagane zapisanie tego cosinusa przez funkcje niezwielokrotnionego x?
i jeszcze takie pytanie - w jakim dziale umieścić to zadanie:
sprawdzic równość
\(\displaystyle{ |e^{z}|=e^{x}}\)
[ Dodano: 24 Października 2007, 22:13 ]
no właśnie-w podanym wzorze powinien być cos a nie sin, ale znalazłem wzory Eulera więc wszystko jest w porządku
jeszcze jedno - teraz przy liczbach zespolonych czesto mamy zapisywanie funkcji zwielkokrotnionego kąta. czy może być tu wymagane zapisanie tego cosinusa przez funkcje niezwielokrotnionego x?
i jeszcze takie pytanie - w jakim dziale umieścić to zadanie:
sprawdzic równość
\(\displaystyle{ |e^{z}|=e^{x}}\)
[ Dodano: 24 Października 2007, 22:13 ]
no właśnie-w podanym wzorze powinien być cos a nie sin, ale znalazłem wzory Eulera więc wszystko jest w porządku