Pole obrazu obszaru

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
xkatekx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 22 kwie 2022, o 16:34
Płeć: Kobieta
wiek: 20
Podziękował: 12 razy

Pole obrazu obszaru

Post autor: xkatekx »

Niech \(\displaystyle{ D=\left\{ (x,y): 0\le x\le2 \land 0 \le y\le 2−|x−1|\right\} \subseteq \RR^2}\) oraz funkcja \(\displaystyle{ f}\) będzie zadana następującym wzorem \(\displaystyle{ f:\RR^2\ni(x,y) \mapsto (−3x+b(y+ \sqrt[3]{x} )10,y+ \sqrt[3]{x})\in\RR^2}\).
Ile wynosi pole obrazu obszaru \(\displaystyle{ D}\), tzn. pole \(\displaystyle{ f(D)}\)?
Ostatnio zmieniony 23 cze 2022, o 01:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Mlodsza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 25 sty 2010, o 22:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Pole obrazu obszaru

Post autor: Mlodsza »

Pole obszaru \(\displaystyle{ D }\), "domku", mozna policzyc "na palcach". Wartosc bezwzgledna jakobianu danego odwzorowania jest rowna 3. Pomnozyc i juz.
ODPOWIEDZ