Określanie jednoznacznie funkcji

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
xkatekx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 22 kwie 2022, o 16:34
Płeć: Kobieta
wiek: 20
Podziękował: 12 razy

Określanie jednoznacznie funkcji

Post autor: xkatekx »

Równanie \(\displaystyle{ z^3−3xyz−20=0}\) określa jednoznacznie pewną funkcję \(\displaystyle{ y=y(x,z)}\).
Wybierz jedną lub więcej:
a. w pewnym otoczeniu punktu\(\displaystyle{ (−1,2,2)}\)
b. w pewnym otoczeniu punktu \(\displaystyle{ (−2,1,2)}\)
c. w pewnym otoczeniu punktu \(\displaystyle{ (0,0,1)}\)
d. w pewnym otoczeniu punktu \(\displaystyle{ (1,0,0)}\)
e. w pewnym otoczeniu dowolnego punktu należącego do zbioru \(\displaystyle{ \left\{ (x,y,z)\in\RR^3: z^3−3xyz=20\right\} }\).
I dlaczego?
Ostatnio zmieniony 23 cze 2022, o 01:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ