Dodawanie norm

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
wikla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 kwie 2022, o 23:58
Płeć: Kobieta
wiek: 20

Dodawanie norm

Post autor: wikla »

hej,
1. \(\displaystyle{ \left| \left|x - y\right| \right| + 2\left| \left|y\right| \right| }\)
Jak będzie wartość tego wyrażenia? Jak dodaje się normy?
2. Wykazać, że:
\(\displaystyle{ \left| \left| \left|x\right| \right| - \left| \left|y\right| \right| \right| \le \left| \left|x-y\right| \right| }\)
korzystając z nierówności trójkąta.
Z góry dziękuję za pomoc:)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dodawanie norm

Post autor: Jan Kraszewski »

ODPOWIEDZ