Dlaczego norma 0 wynosi 0?

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
Jakub Gurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1407
Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 66 razy
Pomógł: 83 razy

Dlaczego norma 0 wynosi 0?

Post autor: Jakub Gurak »

Ucząc się na egzamin magisterski, rozumiem, ze zawsze norma \(\displaystyle{ 0}\) wynosi \(\displaystyle{ 0}\)- podobno to wynika z warunku dodatniej jednorodności- jednak nie widzę jak to pokazać, może jestem ślepy. :?: Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Dlaczego norma 0 wynosi 0?

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ \| \vec{0} \| = \| 0 \cdot \vec{0} \| = 0 \cdot \| \vec{0} \| = 0}\)
ODPOWIEDZ