Odwzorowanie liniowe w przestrzeni unormowanej

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
xxmath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 cze 2021, o 19:43
Płeć: Kobieta
wiek: 21

Odwzorowanie liniowe w przestrzeni unormowanej

Post autor: xxmath »

Pokazać, że odwzorowanie liniowe \(\displaystyle{ \Lambda}\) przestrzeni unormowanej \(\displaystyle{ X}\) w przestrzeń unormowaną \(\displaystyle{ Y}\), to odwzorowanie \(\displaystyle{ \Lambda^{*}: Y^{*} \rightarrow X^{*} }\) określone wzorem:
\(\displaystyle{ \Lambda^{*}(y^{*})=y^{*} \circ \Lambda}\) jest liniowe i ciągłe oraz \(\displaystyle{ \left| \left| \Lambda^{*}\right| \right| = \left| \left| \Lambda\right| \right| }\).

Proszę o jakieś wskazówki.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10222
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Re: Odwzorowanie liniowe w przestrzeni unormowanej

Post autor: Dasio11 »

Z czym dokładnie jest problem? Jeśli zaczniesz od zastosowania definicji, to powinno wyjść samo.
ODPOWIEDZ