Wyznaczyć normę operatora zależną od parametru

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
mmss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 1 lis 2018, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznaczyć normę operatora zależną od parametru

Post autor: mmss »

Mam takie zadanie i nie bardzo widzę, o co w ogóle zahaczyć.

Niech \(\displaystyle{ D = C([0,1]) \subset L^{2}([0,1])}\). Dla \(\displaystyle{ \alpha > 0}\) definiujemy operator \(\displaystyle{ T_{\alpha} : D \rightarrow L^{2}([0,1])}\) wzorem \(\displaystyle{ (T_{\alpha}(f))(x) = f(x^{\alpha})}\).

Mam wyznaczyć zbiór tych \(\displaystyle{ \alpha}\) dla których operator \(\displaystyle{ T_{\alpha}}\) jest ograniczony oraz wyznaczyć dla nich normę tego operatora.

Czy mógłbym zapytać, jak się za takie zadania bierze? Mam kilka lecz nie potrafię żadnego rozwiązać przez to że brakuje mi jakiegokolwiek punktu zaczepienia. Wydaje mi się że widząc jak się robi przykładowe dałbym radę zrobić analogiczne zadania.

Bardzo dziękuję za pomoc.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Wyznaczyć normę operatora zależną od parametru

Post autor: Tmkk »

A jaka jest norma na \(\displaystyle{ D}\)?
mmss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 1 lis 2018, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Wyznaczyć normę operatora zależną od parametru

Post autor: mmss »

Wydaje mi się że na \(\displaystyle{ D}\) jedynym słusznym wyborem jest przyjęcie normy supremum.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Wyznaczyć normę operatora zależną od parametru

Post autor: Tmkk »

Spróbuj z definicji. Twoim celem jest znalezienie

\(\displaystyle{ \| T_\alpha \| = \sup \left\{ \| T_\alpha f \|_{L^2([0,1])} : f \in D, \|f\|_{\infty} = 1 \right\} }\),

Często spotykanym sposobem jest ograniczenie operatora z góry, tzn stwierdzenie, że \(\displaystyle{ \| T_\alpha \| \le K}\), a potem wskazujemy (o ile istnieje) konkretny przykład \(\displaystyle{ f \in D}\) o normie \(\displaystyle{ 1}\), dla którego \(\displaystyle{ \| T_\alpha f \|_{L^2([0,1])} = K}\). Ewentualnie, jakiś ciąg po którym możemy dojść dowolnie blisko \(\displaystyle{ K}\). Pokażę może na przykładzie dla \(\displaystyle{ \alpha = 1}\). Dla każdego \(\displaystyle{ f \in D}\) o normie \(\displaystyle{ 1}\) mamy

\(\displaystyle{ \| T_1 f \|^2_{L^2([0,1])} = \int_0^1 |f(x)|^2 \mbox{d}x \le \int_0^1 \|f\|^2_{\infty}\mbox{d}x = \|f\|^2_{\infty} \int_0^1 \mbox{d}x = \|f\|^2_{\infty} = 1}\),

więc na pewno \(\displaystyle{ \| T_1 \| \le 1}\). Ale biorąc funkcję stale równą jeden: \(\displaystyle{ g = 1}\), dostajemy \(\displaystyle{ \| T_1 g \|^2_{L^2([0,1])} = \int_0^1 1^2 \mbox{d}x = 1}\). Więc taka będzie norma tego operatora.
mmss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 1 lis 2018, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Wyznaczyć normę operatora zależną od parametru

Post autor: mmss »

To weźmy może tak, niech \(\displaystyle{ a \in (0,1]}\) i \(\displaystyle{ s = t^{a}}\), wtedy \(\displaystyle{ dt = \frac{1}{a} s^{\frac{1-a}{a}}ds }\).

Mamy więc, \(\displaystyle{ \| T_a f \|^{2} = \int^{1}_{0} |f(t^{a})|^{2}dt = \frac{1}{a}\int^{1}_{0}|f(s)|^{2}s^{\frac{1-a}{a}}ds \le \frac{1}{a}\|f\|^{2} }\). To pokazuje że \(\displaystyle{ \| T_a f \|}\) należy do \(\displaystyle{ L^{2}( (0,1] )}\) bo prawa strona jest skończona, a normy \(\displaystyle{ f}\) szukamy po wektorach o długości \(\displaystyle{ 1}\) więc mamy że \(\displaystyle{ \| T_a f \| \le \frac{1}{\sqrt{a}}}\). Teraz wystarczy pokazać że dla \(\displaystyle{ a \in (0,1]}\) mamy jakiś ciąg wektorów \(\displaystyle{ f \in D}\) taki że \(\displaystyle{ \| T_a f \|}\) zbliża się do \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{a}}}\)?
Ostatnio zmieniony 24 cze 2021, o 19:55 przez mmss, łącznie zmieniany 5 razy.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22218
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wyznaczyć normę operatora zależną od parametru

Post autor: a4karo »

Za bardzo się zaopatrzyłes we wzorzec. Oprócz normy supremum pod całka jeszcze coś jest
mmss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 1 lis 2018, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Wyznaczyć normę operatora zależną od parametru

Post autor: mmss »

a4karo pisze: 24 cze 2021, o 19:34 Za bardzo się zaopatrzyłem we wzorzec. Oprócz normy supremum pod całka jeszcze coś jest
Chyba nie do końca rozumiem Pana uwagę... staram się wczytać dokładnie i nie wiem o co chodzi.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22218
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wyznaczyć normę operatora zależną od parametru

Post autor: a4karo »

Popatrz na wzór po zamianie zmiennej. Wartość bezwzględna funkcji szacujesz przez normę supremum, ale pozostał jeszcze jeden czynnik.
mmss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 1 lis 2018, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Wyznaczyć normę operatora zależną od parametru

Post autor: mmss »

Rozumiem że mówimy o czynniku \(\displaystyle{ s^{\frac{1-a}{a}}}\). Ale my go porzucamy bo jest mniejszy niż 1, bo \(\displaystyle{ t \in [0,1]}\) oraz \(\displaystyle{ a \in (0,1]}\).

Czy może powinno być \(\displaystyle{ \| T_a f \|^{2} = \int^{1}_{0} |f(t^{a})|^{2}dt = \frac{1}{a}\int^{1}_{0}|f(s)|^{2}s^{\frac{1-a}{a}}ds \le \frac{1}{a}\|f\|^{2}\int^{1}_{0}s^{\frac{1-a}{a}}ds}\)?
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Wyznaczyć normę operatora zależną od parametru

Post autor: Tmkk »

Chodzi o to, że zarówno szacowanie:
mmss pisze: 24 cze 2021, o 19:31 \(\displaystyle{ \| T_a f \|^{2} = \int^{1}_{0} |f(t^{a})|^{2}dt = \frac{1}{a}\int^{1}_{0}|f(s)|^{2}s^{\frac{1-a}{a}}ds \le \frac{1}{a}\|f\|^{2} }\).
jak i
mmss pisze: 24 cze 2021, o 19:53 \(\displaystyle{ \| T_a f \|^{2} = \int^{1}_{0} |f(t^{a})|^{2}dt = \frac{1}{a}\int^{1}_{0}|f(s)|^{2}s^{\frac{1-a}{a}}ds \le \frac{1}{a}\|f\|^{2}\int^{1}_{0}s^{\frac{1-a}{a}}ds}\)?
są poprawne dla \(\displaystyle{ a \in (0,1)}\), ale to pierwsze jest za grube i nie uda Ci się znaleźć funkcji, która wybije \(\displaystyle{ \| T_a f \|_{L^2} = \frac{1}{\sqrt{a}}}\) (ani ciągu, który będzie do tej liczby podchodził).

Żeby jeszcze lepiej to zobrazować, zobacz, że w przykładzie który rozpisywałem, mogłem napisać

\(\displaystyle{ \| T_1 f \|^2_{L^2([0,1])} = \int_0^1 |f(x)|^2 \mbox{d}x \le \int_0^1 10 \|f\|^2_{\infty}\mbox{d}x = 10}\),

ale czy znalazłbym funkcję, która dałaby mi \(\displaystyle{ \int_0^1 |f(x)|^2\mbox{d}x = 10}\)? No ciężko. Krótko mówiąc, to oszacowanie z góry trzeba zrobić jak najlepsze - a dokładniej to musi być oszacowanie przez liczbę, która ostatecznie okazę się być normą danego operatora.
mmss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 1 lis 2018, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Wyznaczyć normę operatora zależną od parametru

Post autor: mmss »

Eh dziękuję za pomoc, trochę jestem w kropce. Wiem mniej niż wiedziałem. :|
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Wyznaczyć normę operatora zależną od parametru

Post autor: Tmkk »

Nie no, dobrze jest. Po prostu Twoja pierwsza próba dawała zbyt duże ograniczenie z góry. Co prawa to już pokazuje, że operator jest ograniczony, ale nie pomaga w dokładnym wyliczeniu jego normy.

Druga próba (tam, gdzie zostawiasz ten czynnik \(\displaystyle{ s^{\frac{1-a}{a}}}\) o którym pisał @a4karo) jest dobra. Jakie tam wychodzi ograniczenie górne?
mmss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 1 lis 2018, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Wyznaczyć normę operatora zależną od parametru

Post autor: mmss »

Mamy takie szacowanie : \(\displaystyle{ \frac{1}{a}\|f\|^{2}\int^{1}_{0}s^{\frac{1-a}{a}}ds \le \|f\|^{2} }\)
bo \(\displaystyle{ \int^{1}_{0}s^{\frac{1-a}{a}}ds = \left[ \frac{ x^{\frac{1}{a}} }{ \frac{1}{a} }\right] ^{1}_{0} = a}\), czy o to chodzi?
Ostatnio zmieniony 24 cze 2021, o 21:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Wyznaczyć normę operatora zależną od parametru

Post autor: Tmkk »

Tak, czyli norma tego operatora nie może być większa niż jeden. A czy można prosto wskazać funkcję, która powie, że ta norma to jest dokładnie jeden?
mmss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 1 lis 2018, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Wyznaczyć normę operatora zależną od parametru

Post autor: mmss »

Wydaje mi się, że funkcja stała równa \(\displaystyle{ f(x) = 1}\) spełnia ten warunek. Należy ona do \(\displaystyle{ D}\) i \(\displaystyle{ Tf \in L_{2}}\). Czy dobrze myślę?
ODPOWIEDZ