Funkcjonał Minkowskiego
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Funkcjonał Minkowskiego
\(\displaystyle{ A}\) jest podzbiorem przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ X}\), ponadto \(\displaystyle{ A}\) jest pochłaniający i wypukły,
\(\displaystyle{ p_A(x) := \inf \left\{ \lambda > 0: x \in \lambda A\right\} , x \in A.}\)
Moim zadaniem jest wykazać, że
\(\displaystyle{ \left\{ x \in X: p_A(x) < 1\right\} \subset A}\)
Moja próba rozwiązania:
\(\displaystyle{ A}\) jest pochłaniający, więc \(\displaystyle{ 0 \in A.}\) Co razem z faktem, że \(\displaystyle{ A}\) jest wypukły daje: \(\displaystyle{ \lambda x \in A }\)
dla dowolnego \(\displaystyle{ x \in A}\) i \(\displaystyle{ \lambda \in (0,1)}\)
teraz chętnie bym powiedział, że \(\displaystyle{ x \in \lambda^{-1}A \subset A}\)
tylko, że tak jest, gdy skalar jest mniejszy od \(\displaystyle{ 1}\), a to niestety nie jest prawda.
Wnioskuję, że czegoś kompletnie muszę tu nie rozumieć. Będę wdzięczny za naprowadzenie.
\(\displaystyle{ p_A(x) := \inf \left\{ \lambda > 0: x \in \lambda A\right\} , x \in A.}\)
Moim zadaniem jest wykazać, że
\(\displaystyle{ \left\{ x \in X: p_A(x) < 1\right\} \subset A}\)
Moja próba rozwiązania:
\(\displaystyle{ A}\) jest pochłaniający, więc \(\displaystyle{ 0 \in A.}\) Co razem z faktem, że \(\displaystyle{ A}\) jest wypukły daje: \(\displaystyle{ \lambda x \in A }\)
dla dowolnego \(\displaystyle{ x \in A}\) i \(\displaystyle{ \lambda \in (0,1)}\)
teraz chętnie bym powiedział, że \(\displaystyle{ x \in \lambda^{-1}A \subset A}\)
tylko, że tak jest, gdy skalar jest mniejszy od \(\displaystyle{ 1}\), a to niestety nie jest prawda.
Wnioskuję, że czegoś kompletnie muszę tu nie rozumieć. Będę wdzięczny za naprowadzenie.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2021, o 00:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Funkcjonał Minkowskiego
Niech \(\displaystyle{ x_0}\) będzie dowolnie ustalonym elementem zbioru \(\displaystyle{ \left\{ x\in X: p_A(x) < 1\right\} }\)
Rozważmy dwie opcje:
1. Jeżeli \(\displaystyle{ x_0 \in A,}\) to zawieranie jest oczywiste.
2. Jeżeli \(\displaystyle{ x_0 \in X \setminus A,}\) oraz dla dowolnego \(\displaystyle{ \lambda \le 1}\) zachodzi: \(\displaystyle{ \lambda A \subset A}\)
To istnieje \(\displaystyle{ \lambda > 1}\) takie, że \(\displaystyle{ \lambda x_0 \in A}\) (bo \(\displaystyle{ A}\) jest pochłaniający), więc \(\displaystyle{ x_0 \in \lambda^{-1}A}\) co jak już napisałem zawiera się w \(\displaystyle{ A}\). Co daje sprzeczność. Czyli nie ma takie \(\displaystyle{ x_0}\) należącego do \(\displaystyle{ \left\{ x\in X: p_A(x) < 1\right\}}\), który nie należy do \(\displaystyle{ A.}\)
Co w sumie z 1. daje żądaną inkluzję.
Rozważmy dwie opcje:
1. Jeżeli \(\displaystyle{ x_0 \in A,}\) to zawieranie jest oczywiste.
2. Jeżeli \(\displaystyle{ x_0 \in X \setminus A,}\) oraz dla dowolnego \(\displaystyle{ \lambda \le 1}\) zachodzi: \(\displaystyle{ \lambda A \subset A}\)
To istnieje \(\displaystyle{ \lambda > 1}\) takie, że \(\displaystyle{ \lambda x_0 \in A}\) (bo \(\displaystyle{ A}\) jest pochłaniający), więc \(\displaystyle{ x_0 \in \lambda^{-1}A}\) co jak już napisałem zawiera się w \(\displaystyle{ A}\). Co daje sprzeczność. Czyli nie ma takie \(\displaystyle{ x_0}\) należącego do \(\displaystyle{ \left\{ x\in X: p_A(x) < 1\right\}}\), który nie należy do \(\displaystyle{ A.}\)
Co w sumie z 1. daje żądaną inkluzję.
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Funkcjonał Minkowskiego
Ponieważ \(\displaystyle{ \lambda A \subset A,}\) gdy \(\displaystyle{ \lambda \le 1}\)
więc wtedy \(\displaystyle{ \lambda x_0 \in A}\), a tak miało nie być.
więc wtedy \(\displaystyle{ \lambda x_0 \in A}\), a tak miało nie być.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10234
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2365 razy
Re: Funkcjonał Minkowskiego
Nie rozumiem - w rozważanym przypadku ma zachodzić \(\displaystyle{ x_0 \notin A}\), ale przecież z tego nie wynika, że przykładowo \(\displaystyle{ \frac{1}{2} x_0 \notin A}\).
Musisz raczej skorzystać z założenia, że \(\displaystyle{ p_A(x_0) < 1}\).
Musisz raczej skorzystać z założenia, że \(\displaystyle{ p_A(x_0) < 1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Funkcjonał Minkowskiego
Chyba jestem przemęczony, bo sam nie wiem o co mi chodziło.
Jeszcze raz:
Niech \(\displaystyle{ x_0}\) będzie dowolnie ustalonym elementem zbioru \(\displaystyle{ \left\{ x \in X: p_A(x) < 1\right\} }\)
zatem z definicji naszego zbioru \(\displaystyle{ p_A(x_0) < 1}\) co wraz z definicją funkcjonału daje wniosek, że istnieje \(\displaystyle{ \lambda < 1}\), taka że \(\displaystyle{ x_0 \in \lambda A.}\) Teraz mogę skorzystać z przytoczonego faktu, że dla \(\displaystyle{ \lambda < 1}\), \(\displaystyle{ \lambda A \subset A}\) co ostatecznie daje \(\displaystyle{ x_0 \in A.}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ x_0}\) był dowolnym elementem \(\displaystyle{ \left\{ x \in X: p_A(x) < 1\right\},}\) to \(\displaystyle{ \left\{ x \in X: p_A(x) < 1\right\} \subset A.}\)
Dodano po 2 dniach 10 godzinach 23 minutach 36 sekundach:
Jeżeli mógłbym prosić kogokolwiek o potwierdzenie czy dobrze rozumuję, to będę wdzięczny.
Jeszcze raz:
Niech \(\displaystyle{ x_0}\) będzie dowolnie ustalonym elementem zbioru \(\displaystyle{ \left\{ x \in X: p_A(x) < 1\right\} }\)
zatem z definicji naszego zbioru \(\displaystyle{ p_A(x_0) < 1}\) co wraz z definicją funkcjonału daje wniosek, że istnieje \(\displaystyle{ \lambda < 1}\), taka że \(\displaystyle{ x_0 \in \lambda A.}\) Teraz mogę skorzystać z przytoczonego faktu, że dla \(\displaystyle{ \lambda < 1}\), \(\displaystyle{ \lambda A \subset A}\) co ostatecznie daje \(\displaystyle{ x_0 \in A.}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ x_0}\) był dowolnym elementem \(\displaystyle{ \left\{ x \in X: p_A(x) < 1\right\},}\) to \(\displaystyle{ \left\{ x \in X: p_A(x) < 1\right\} \subset A.}\)
Dodano po 2 dniach 10 godzinach 23 minutach 36 sekundach:
Jeżeli mógłbym prosić kogokolwiek o potwierdzenie czy dobrze rozumuję, to będę wdzięczny.