Zbieżność ciągu w przestrzeni unormowanej.

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Zbieżność ciągu w przestrzeni unormowanej.

Post autor: pawlo392 »

Jak poradzić sobie z takim ciągiem?
\(\displaystyle{ x_n=\left( \frac{1}{n},\frac{1}{n-1},...,\frac{1}{2},1,1,1\right)}\) w \(\displaystyle{ l^{\infty}}\). Jak policzyć jego granice o ile jest zbieżny.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2021, o 21:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Zbieżność ciągu w przestrzeni unormowanej.

Post autor: Janusz Tracz »

pawlo392 pisze: 28 mar 2021, o 20:47 Jak poradzić sobie z takim ciągiem?
\(\displaystyle{ x_n=(\frac{1}{n},\frac{1}{n-1},...,\frac{1}{2},1,1,1)}\) w \(\displaystyle{ l^{\infty}}\). Jak policzyć jego granice o ile jest zbieżny.
Moim zdaniem to pytanie nie ma sensu. Przestrzeń \(\displaystyle{ \ell_{ \infty }}\) to przestrzeń ciągów ograniczonych z normą \(\displaystyle{ \sup}\). Ty dajesz jeden element \(\displaystyle{ \ell_{ \infty }}\) a nie ciąg więc nie ma jak mówić o zbieżności. Poza tym ten element jest dziwnie zdefiniowany choć domyślam się, że zabrakło trzech kropek.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Re: Zbieżność ciągu w przestrzeni unormowanej.

Post autor: pawlo392 »

Tak, masz racje. Zabrakło trzech kropek na końcu. Znaczy takie mam polecenie aby zbadać zbieżność tego ciągu w takiej przestrzeni właśnie i policzyć jego granicę.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Zbieżność ciągu w przestrzeni unormowanej.

Post autor: a4karo »

Wsk. Oszacuj z dołu odległość między dwoma takimi ciągami
ODPOWIEDZ