Wciągnięcie sumy pod znak iloczynu skalarnego

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
student_matematyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 15 maja 2020, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22
Podziękował: 3 razy

Wciągnięcie sumy pod znak iloczynu skalarnego

Post autor: student_matematyk »

Witam

Nie wiem czy w dobrym forum postuje jakby co przepraszam.

Nie rozumiem czemu
\(\displaystyle{ \sum _{i,j}\left\langle e_i,e_j\right\rangle x_ix_j\:=\left\langle \sum _i\:x_ie_i\:,\:\sum _j\:x_je_j\right\rangle}\)
Gdzie te iksy są współczynniki z \(\displaystyle{ \RR}\) i gdzie te \(\displaystyle{ e}\) są wektorami bazy dowolnej przestrzeni \(\displaystyle{ n}\) wymiarowej.

Nie widzę czemu miałoby to zachodzić, nie wiem jak wywodzić to rachunkowo po prostu.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2020, o 22:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4085
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1398 razy

Re: Wciągnięcie sumy pod znak iloczynu skalarnego

Post autor: Janusz Tracz »

W przestrzeniach nad ciałem \(\displaystyle{ \RR}\) iloczyn skalarny jest dwuliniowy zatem możesz sumy wyciągać przez iloczyn skalarny, podobnie stałe. Postępując kolejno można to zrobić w \(\displaystyle{ 4}\) krokach:

\(\displaystyle{ \left\langle \sum_{i}x_ie_i, \sum_{j}x_je_j\right\rangle = \sum_{i} \left\langle x_ie_i, \sum_{j}x_je_j\right\rangle

=\sum_{i} \sum_{j}\left\langle x_ie_i, x_je_j\right\rangle

= \sum_{i} \sum_{j} \left\langle e_i, x_je_j\right\rangle x_i

= \sum_{i} \sum_{j} \left\langle e_i, e_j\right\rangle x_i x_j
}\)
ODPOWIEDZ