Transformata Fouriera i transformata odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 27 paź 2019, o 23:08
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 27
- Podziękował: 8 razy
Transformata Fouriera i transformata odwrotna
Hej mam problem ze zrozumieniem transformaty Fouriera. Mianowicie wiem że dla dowolnej funkcji \(\displaystyle{ f:\mathbb{R}\to\mathbb{C}}\) możemy zdefiniować jej transformatę Fouriera jako \(\displaystyle{ F(x)=\int_\mathbb{R}f(u)e^{iux}du}\). Ale jakie założenia musi spełniać funkcja \(\displaystyle{ f}\) żeby móc ją odzyskać z transformaty? I dlaczego funkcja gęstości prawdopodobieństwa zawsze je spełnia? Może ktoś podać pełną wypowiedź tego twierdzenia?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Transformata Fouriera i transformata odwrotna
\(\displaystyle{ \mathcal{F}^{-1}[ f] = F(x) = \int_{\RR} f(x) e^{iux}du}\)
Przekształcenie Fouriera proste i odwrotne określone jest na przestrzeni \(\displaystyle{ S(R) }\) - funkcji szybko malejących.
Funkcje charakterystyczne są odwrotnymi transformatami Fouriera funkcji gęstości prawdopodobieństwa.
\(\displaystyle{ \phi(\omega) = \int_{-\infty}^{\infty} f(x) e^{i\omega x} dx. }\)
Przekształcenie Fouriera proste i odwrotne określone jest na przestrzeni \(\displaystyle{ S(R) }\) - funkcji szybko malejących.
Funkcje charakterystyczne są odwrotnymi transformatami Fouriera funkcji gęstości prawdopodobieństwa.
\(\displaystyle{ \phi(\omega) = \int_{-\infty}^{\infty} f(x) e^{i\omega x} dx. }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 16 mar 2020, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 0
- Podziękował: 13 razy
Re: Transformata Fouriera i transformata odwrotna
Tzn chce sformulowac twierdzenie ktore mowi ze jesli mamy funkcje (najlepiej od razu gestosc prawodopobienstwa) \(\displaystyle{ f}\) oraz jej transformate Fouriera (funkcje charakterystyczna) \(\displaystyle{ \phi(u)=\int_{\mathbb{R}}f(x)e^{iux}dx}\) to możemy odzyskać funkcje \(\displaystyle{ f}\) w nastepujacy sposob:
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{2\pi}\int_{\mathbb{R}}e^{-iux}\phi(u)du}\)
Nie wiem jednak dlaczego dla gestosci faktycznie mozemy tak zrobic, i w ogolnosci co trzeba zalozyc o \(\displaystyle{ f}\). Wystarczy zalozyc ze funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest szybko malejaca tzn. dla każdego naturalnego \(\displaystyle{ N}\) istnieje stala \(\displaystyle{ C_N}\) taka ze \(\displaystyle{ |f(x)|\le C_n (1+|x|)^{-N}}\)? Jak pokazać że kazda funkcja gestosci jest szybko malejaca?
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{2\pi}\int_{\mathbb{R}}e^{-iux}\phi(u)du}\)
Nie wiem jednak dlaczego dla gestosci faktycznie mozemy tak zrobic, i w ogolnosci co trzeba zalozyc o \(\displaystyle{ f}\). Wystarczy zalozyc ze funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest szybko malejaca tzn. dla każdego naturalnego \(\displaystyle{ N}\) istnieje stala \(\displaystyle{ C_N}\) taka ze \(\displaystyle{ |f(x)|\le C_n (1+|x|)^{-N}}\)? Jak pokazać że kazda funkcja gestosci jest szybko malejaca?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Transformata Fouriera i transformata odwrotna
W definicji funkcji charakterystycznej występuje funkcja gęstości \(\displaystyle{ f(x), (p(x)) }\) prawdopodobieństwa.
Na przykład funkcja
\(\displaystyle{ f_{X}(x) = \begin{cases} \frac{3}{8}x^2,&\text{gdy} \ \ x\in [0, 2] \\ 0&\mbox{gdy} \ \ x\notin [0, 2] \end{cases} }\)
jest funkcją gęstości prawdopodobieństwa, a nie jest funkcją szybko malejącą.
Na przykład funkcja
\(\displaystyle{ f_{X}(x) = \begin{cases} \frac{3}{8}x^2,&\text{gdy} \ \ x\in [0, 2] \\ 0&\mbox{gdy} \ \ x\notin [0, 2] \end{cases} }\)
jest funkcją gęstości prawdopodobieństwa, a nie jest funkcją szybko malejącą.
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2020, o 20:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 16 mar 2020, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 0
- Podziękował: 13 razy
Re: Transformata Fouriera i transformata odwrotna
W takim razie możesz podać pełną wypowiedź twierdzenia o odwracaniu transformaty Fouriera? Bo póki w książkach tylko widzę że autorzy biorą sobie dowolna funkcje \(\displaystyle{ f}\), licza jej transformate Fouriera i z tej transformaty odzyskuja wyjsciowa funkcje. Ale nigdzie nie widze jasnych zalozen co wyjsciowa funkcja \(\displaystyle{ f}\) musi spelniac zeby bylo to mozliwe
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Transformata Fouriera i transformata odwrotna
Bo????janusz47 pisze: ↑1 wrz 2020, o 18:12 W definicji funkcji charakterystycznej występuje funkcja gęstości \(\displaystyle{ f(x), (p(x)) }\) prawdopodobieństwa.
Na przykład funkcja
\(\displaystyle{ f_{X}(x) = \begin{cases} \frac{3}{8}x^2,&\text{gdy} \ \ x\in [0, 2] \\ 0&\mbox{gdy} \ \ x\notin [0, 2] \end{cases} }\)
jest funkcją gęstości prawdopodobieństwa, a nie jest funkcją szybko malejącą.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Transformata Fouriera i transformata odwrotna
By móc dowolną ilość razy różniczkować i dokonywać prostej i odwrotnej transformacji Fouriera ("transfourierować" - słowo używane przez Laurenta Schwartza), trzeba mieć przestrzeń funkcyjną funkcji dowolnie różniczkowalnych, które po pomnożeniu przez wielomian dowolnego stopnia byłyby całkowalne.
Taką przestrzenią wprowadzona przez Schwartza jest przestrzeń \(\displaystyle{ \mathcal{S}. }\)
Funkcja \(\displaystyle{ f }\)należy do przestrzeni \(\displaystyle{ \mathcal{S}, }\) gdy jest nieskończenie różniczkowalna \(\displaystyle{ (f\in C^{\infty}(\RR)) }\) i jej wszystkie pochodne szybko maleją.
Co to znaczy szybko maleją? To znaczy " gdy \(\displaystyle{ |x| \rightarrow \infty }\) - szybciej niż każda potęga funkcji \(\displaystyle{ \frac{1}{|x|} }\) wraz ze swoimi wszystkimi pochodnymi".
Przestrzeń \(\displaystyle{ \mathcal{S} }\) można też określić jako zbiór wszystkich funkcji \(\displaystyle{ f\in C^{\infty}(\RR),}\) takich, że dla dowolnych liczb naturalnych \(\displaystyle{ \alpha, \beta }\) zachodzi
\(\displaystyle{ \parallel f\parallel _{\alpha, \beta} = \ \ \sup_{x \in \RR} |x^{\beta}f^{(\alpha)}| < \infty. }\)
W myśl tej definicji - kryterium, czy funkcja gęstości prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ f(x)\in \mathcal{S}? }\)
Jednak należy.
Taką przestrzenią wprowadzona przez Schwartza jest przestrzeń \(\displaystyle{ \mathcal{S}. }\)
Funkcja \(\displaystyle{ f }\)należy do przestrzeni \(\displaystyle{ \mathcal{S}, }\) gdy jest nieskończenie różniczkowalna \(\displaystyle{ (f\in C^{\infty}(\RR)) }\) i jej wszystkie pochodne szybko maleją.
Co to znaczy szybko maleją? To znaczy " gdy \(\displaystyle{ |x| \rightarrow \infty }\) - szybciej niż każda potęga funkcji \(\displaystyle{ \frac{1}{|x|} }\) wraz ze swoimi wszystkimi pochodnymi".
Przestrzeń \(\displaystyle{ \mathcal{S} }\) można też określić jako zbiór wszystkich funkcji \(\displaystyle{ f\in C^{\infty}(\RR),}\) takich, że dla dowolnych liczb naturalnych \(\displaystyle{ \alpha, \beta }\) zachodzi
\(\displaystyle{ \parallel f\parallel _{\alpha, \beta} = \ \ \sup_{x \in \RR} |x^{\beta}f^{(\alpha)}| < \infty. }\)
W myśl tej definicji - kryterium, czy funkcja gęstości prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ f(x)\in \mathcal{S}? }\)
Jednak należy.
- Slup
- Użytkownik
- Posty: 794
- Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 156 razy
Re: Transformata Fouriera i transformata odwrotna
Ukryta treść:
$$\mathbb{R}\ni \omega \mapsto \int_{\mathbb{R}}f(x)e^{-2\pi\omega x i}dx\in \mathbb{C}$$
gdzie całka po prawej stronie jest całką w sensie Lebesgue'a. To jest istotne, bo można użyć innego pojęcia transformaty Fouriera, ale o tym niżej. Wzór na odwrócenie mówi, że
$$f(x) = \widehat{\hat{f}}(-x)$$
Oczywiście nie zachodzi on w pełnej ogólności. Natomiast w pewnym sensie zachodzi tam, gdzie to jest tylko możliwe, o czym mówi poniższe twierdzenie.
Twierdzenie 1. Niech \(\displaystyle{ f:\mathbb{R}\rightarrow \mathbb{C}}\) będzie funkcją całkowalną w sensie Lebesgue'a tzn. \(\displaystyle{ f\in L^1(\mathbb{R})}\). Wówczas transformata
$$\hat{f}(\omega) = \mathcal{F}(f)(\omega) = \int_{\mathbb{R}}f(x)e^{-2\pi\omega x i}dx$$
należy do przestrzeni \(\displaystyle{ L^{\infty}(\mathbb{R})}\). Jeśli dodatkowo wiemy, że \(\displaystyle{ \hat{f}\in L^1(\mathbb{R})}\), to
$$f(x) = \int_{\mathbb{R}}\hat{f}(\omega)e^{2\pi \omega x i}d\omega$$
dla prawie każdego \(\displaystyle{ x\in \mathbb{R}}\) (czyli poza zbiorem miary Lebesgue'a zero). Jeśli \(\displaystyle{ f}\) jest ciągła, to równość zachodzi wszędzie.
Mamy też następujący.
Fakt. Jeśli \(\displaystyle{ f\in \mathcal{S}(\mathbb{R})}\), to \(\displaystyle{ f,\hat{f}\in L^1(\mathbb{R})}\).
Jest też inna wersja twierdzenia na odwrócenie.
Twierdzenie 2. Niech \(\displaystyle{ f:\mathbb{R}\rightarrow \mathbb{C}}\) będzie kawałkami gładka oraz \(\displaystyle{ f\in L^1(\mathbb{R})}\). Wówczas
$$f(x) = \lim_{R \rightarrow +\infty}\int_{-R}^Re^{2
\pi x \omega i}\hat{f}(\omega)d\omega$$
o ile \(\displaystyle{ x}\) jest punktem ciągłości \(\displaystyle{ f}\).
Prawa strona wzoru w Twierdzeniu 2 nie jest zwykłą transformatą odwrotną w sensie definicji, którą zapisałem na początku tego wpisu. To warto odnotować.
Można też użyć twierdzenia Plancherela, ale to wymaga zdefiniowania transformaty Fouriera tak, żeby jej dziedzina zawierała funkcje całkowalne z kwadratem. Wtedy ta "nowa" transformata Fouriera staje się izometrią liniową \(\displaystyle{ L^2(\mathbb{R}) \rightarrow L^2(\mathbb{R})}\).