Pytanie do przestrzeni lp
Pytanie do przestrzeni lp
Czy \(\displaystyle{ l^{1} \subseteq l^{ \infty }}\) ? Z góry dziękuję za pomoc.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Pytanie do przestrzeni lp
Tak jak Pan Jezus Powiedział.
Jeśli szereg \(\displaystyle{ \sum_{k\ge 0}|a_{k}|}\) jest zbieżny, to \(\displaystyle{ \lim_{k\to \infty}|a_{k}|=0}\), a ciąg zbieżny jest ograniczony.
Jeśli szereg \(\displaystyle{ \sum_{k\ge 0}|a_{k}|}\) jest zbieżny, to \(\displaystyle{ \lim_{k\to \infty}|a_{k}|=0}\), a ciąg zbieżny jest ograniczony.