błędny wzór na pochodną delty Diraca?

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
shreder221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

błędny wzór na pochodną delty Diraca?

Post autor: shreder221 »

Dzień dobry.
policzyłem następującą całkę z pracy domowej \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty}\delta'(1-x^2)\frac{1}{1+x^2} }\) i wg wolframa policzyłem ją źle (otrzymuje \(\displaystyle{ 0}\) zamiast\(\displaystyle{ -\frac {1}{2}}\)). Podstawiając kolejne fragmenty doszedłem do tego że problemem jest wzór wyprowadzony na zajęciach \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty}\delta'(x)f(x)= - \int_{-\infty}^{\infty}\delta(x)f'(x)}\).
Czyli dokładniej mówiąc w tym przejściu.
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty}\delta'(1-x^2)\frac{1}{1+x^2} =-\int_{-\infty}^{\infty}\delta(1-x^2)\frac{-2x}{(1+x^2)^2} }\)
Co jest nie tak?



P.S.
Wyniki:

Kod: Zaznacz cały

https://www.wolframalpha.com/input/?i=integrate+-%CE%B4%281-x%5E2%29%28d%2Fdx%281%2F%281%2Bx%5E2%29%29%29+from+x%3D-infinity+to+infinity

Kod: Zaznacz cały

https://www.wolframalpha.com/input/?i=integrate+%CE%B4%27%281-x%5E2%291%2F%281%2Bx%5E2%29+from+x%3D-infinity+to+infinity
pkrwczn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 30 razy

Re: błędny wzór na pochodną delty Diraca?

Post autor: pkrwczn »

Jest:
integrate -δ(1-x^2)(d/dx(1/(1+x^2))) from x=-infinity to infinity
Powinno być:
integrate -δ(1-x^2)((1/(1+x^2)))dx from x=-infinity to infinity
Czyli literówka w formule.
shreder221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

Re: błędny wzór na pochodną delty Diraca?

Post autor: shreder221 »

dziękuję ;)
ODPOWIEDZ