Dzień dobry drodzy forumowicze,
niestety muszę zetknąć się z kilkoma tekstami naukowymi w najbliższym czasie które będą dotyczyć operatorów nieograniczonych i ograniczonych i w tym wszystkim słowem klucz jest " Rozwiązalny operator ".
Co to znaczy w ścisłym znaczeniu? Prowadzący mi powiedział że w w polskim tłumaczeniu termin "Ściśle rozwiązalne operatory" co wiem że w angielskim tłumaczeniu ma odpowiednik "Excatly solvable operators" - jak to rozumieć matematyczne - definicyjnie, na poziomie 2,3 roku studiów matematycznych/fizycznych? Jak nie da się na takim poziomie - to po prostu jak to powinno się rozumieć.
A jeśli "Excatly solvable operators" to co innego niż "solvable operators" to czy mógłbym poprosić o nakreślenie różnic w tych terminach?
Bardzo dziękuje za pomoc.
Pytanie o znaczenie terminu
- Gosda
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oulu
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 60 razy
Re: Pytanie o znaczenie terminu
Liniowy operator różniczkowy
\(\displaystyle{ T = \sum_{k = 1}^n Q_k(z) \cdot \frac{\mathrm{d}^k}{\mathrm{d}z^k}}\)
nazywamy ściśle rozwiązalnym (exactly solvable), jeżeli stopień wielomianu \(\displaystyle{ Q_k}\) wynosi co najwyżej \(\displaystyle{ k}\), przy czym co najmniej jeden z nich jest dokładnie stopnia \(\displaystyle{ k}\). Nie wiem, czemu pytasz, można się nadziać na to pojęcia przy okazji problemu Bochnera-Kralla.
\(\displaystyle{ T = \sum_{k = 1}^n Q_k(z) \cdot \frac{\mathrm{d}^k}{\mathrm{d}z^k}}\)
nazywamy ściśle rozwiązalnym (exactly solvable), jeżeli stopień wielomianu \(\displaystyle{ Q_k}\) wynosi co najwyżej \(\displaystyle{ k}\), przy czym co najmniej jeden z nich jest dokładnie stopnia \(\displaystyle{ k}\). Nie wiem, czemu pytasz, można się nadziać na to pojęcia przy okazji problemu Bochnera-Kralla.
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 1 lis 2018, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Pytanie o znaczenie terminu
Moje pytanie jest związane z rozwiązywalnością równań w mechanice kwantowej. Temat mojej pracy licencjackiej jest związany ze ściśle rozwiązalnymi operatorami Diraca i prawdę mówiąc - zastanawiam się o jakich w ogóle mowa.