Cześć, może ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi jak rozwiązać ten przykład? Albo poleci jakieś materiały, inne niż wikipedia. Po jednych zajęciach z ekstremalami kompletnie ich nie rozumiem, podstawowe przykłady odniosłam wrażenie, że załapałam, po czym pojawiło się to i utknęłam już na samym początku.
Ekstremala funkcjonału \(\displaystyle{ J[y] = \int_{1}^{2}x(1+ (y'')^{2})dx}\)
Ekstremala funkcjonału spełnia równanie...
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 sty 2020, o 02:14
- Płeć: Kobieta
- wiek: 23
Ekstremala funkcjonału spełnia równanie...
Ostatnio zmieniony 25 sty 2020, o 00:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Ekstremala funkcjonału spełnia równanie...
Najprawdopodobniej funkcjonał ma postać:
\(\displaystyle{ J(y) = \int_{1}^{2} x(1 + (y^{'})^2) dx }\)
Jeśli tak, to proszę napisać dla niego równanie Lagrange'a- Eulera.
\(\displaystyle{ J(y) = \int_{1}^{2} x(1 + (y^{'})^2) dx }\)
Jeśli tak, to proszę napisać dla niego równanie Lagrange'a- Eulera.