W \(\displaystyle{ C[0,1]}\) daną mamy standardową normę całkową \(\displaystyle{ ||\cdot||_c}\) oraz normę:
\(\displaystyle{ ||u||_b=\int_0^1\cos t\cdot|u(t)|dt}\). Czy normy są równoważne?
Z definicji mam oszacowanie:
\(\displaystyle{ \beta\int_0^1\cos t\cdot|u(t)|dt\le\int_0^1|u(t)|dt\le\alpha\int_0^1\cos t\cdot|u(t)|dt}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \cos t\in [-1,1]}\) więc za oszacowania można przyjąć: \(\displaystyle{ \alpha=1,\beta=-1}\)? Czy nawet zrobić większe oszacowanie związane z granicami całkowania i przyjąć \(\displaystyle{ \alpha=1,\beta=0?}\)
Proszę o pomoc
Równoważność norm
Re: Równoważność norm
\(\displaystyle{ \alpha=1}\) jest OK. Musisz mieć \(\displaystyle{ \beta>0.}\) Inaczej nie będzie Ci zachodzić "twierdzenie o trzech ciągach". Środek może Ci zmierzać do zera od strony dodatniej, zaś lewa strona może nawet nie mieć granicy. Popracuj trochę. No i pokaż, że \(\displaystyle{ \|u\|_b}\) rzeczywiście jest normą.
Wskazówka: zauważ, że \(\displaystyle{ 1<\frac{\pi}{2}}\), więc cosinus ostro nie dochodzi do zera.
Wskazówka: zauważ, że \(\displaystyle{ 1<\frac{\pi}{2}}\), więc cosinus ostro nie dochodzi do zera.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 2 lis 2018, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 4 razy
Re: Równoważność norm
Z \(\displaystyle{ \beta}\) to się rozpędziłem dając ujemne. Nie wiem czy dobrze rozumiem ale wtedy wystarczy przyjąć np. \(\displaystyle{ \beta=0.000001}\)? Czyli jakąś liczbę, która dąży do 0 z prawej strony?szw1710 pisze:\(\displaystyle{ \alpha=1}\) jest OK. Musisz mieć \(\displaystyle{ \beta>0.}\) Inaczej nie będzie Ci zachodzić "twierdzenie o trzech ciągach". Środek może Ci zmierzać do zera od strony dodatniej, zaś lewa strona może nawet nie mieć granicy. Popracuj trochę. No i pokaż, że \(\displaystyle{ \|u\|_b}\) rzeczywiście jest normą.
Wskazówka: zauważ, że \(\displaystyle{ 1<\frac{\pi}{2}}\), więc cosinus ostro nie dochodzi do zera.
-
- Użytkownik
- Posty: 22206
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Równoważność norm
Wystarczy, ale nie wystarczy przyjąć, tylko trzeba tę nierówność udowodnić.
Z czystej ciekawości: możesz podać jakąś liczbę, która dąży do zera z prawej strony?
Z czystej ciekawości: możesz podać jakąś liczbę, która dąży do zera z prawej strony?
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 2 lis 2018, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 4 razy
Re: Równoważność norm
To był skrót myślowya4karo pisze:
Z czystej ciekawości: możesz podać jakąś liczbę, która dąży do zera z prawej strony?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10222
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Re: Równoważność norm
W ramach sprostowania: wystarczające jest \(\displaystyle{ \beta = 1}\), natomiast \(\displaystyle{ \alpha}\) powinno być większe od \(\displaystyle{ 1}\).