Gradient pola 1/r

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
sarcasmisthere
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 3 lip 2018, o 06:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Gradient pola 1/r

Post autor: sarcasmisthere »

Cześć.
Moim zadaniem jest wyznaczenie gradientu pola:
\(\displaystyle{ \Phi (\vec{r}) = \frac{1}{r}}\)

Mam taki początek:
Niech \(\displaystyle{ f(x,y,z)}\) będzie funkcją skalarną.

\(\displaystyle{ \mathrm{grad} \, f = \left[ \frac{Df}{Dx} , \frac{Df}{Dy} , \frac{Df}{Dz} \right]}\)

\(\displaystyle{ r}\) - długość wektora wodzącego
\(\displaystyle{ r = \sqrt[3]{x ^{2} + y^{2} + z^{2} }}\)

I co dalej?
szw1710

Re: Gradient pola 1/r

Post autor: szw1710 »

Obliczyć te pochodne cząstkowe (jako pochodne funkcji złożonej). Pamiętaj, że \(\displaystyle{ \vec{r}=(x,y,z),}\) zaś \(\displaystyle{ r=|\vec{r}|=\sqrt{x^2+y^2+z^2}.}\)
ODPOWIEDZ