Znajdź ekstremale funkcjonału

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
secter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 6 lip 2017, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stąporków
Podziękował: 9 razy

Znajdź ekstremale funkcjonału

Post autor: secter »

Dzień dobry.
Pomoże ktoś w rozwiązaniu tego zadania?

Znaleźć ekstremale funkcjonału:
\(\displaystyle{ F(u)= \int_{1}^{2} u'(1+ x^{2} u')dx}\) w zbiorze funkcji \(\displaystyle{ u \in C^{1} \left( \left[ 1,2\right] \right)}\) spełniających warunki: \(\displaystyle{ u\left( 1\right) = 1, u\left( 2\right) = 2}\)

Z góry dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ