metryka (zad 3)

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
gwiazdka_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 paź 2007, o 19:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podlasie

metryka (zad 3)

Post autor: gwiazdka_87 »

niech X bedzie zbiorem ciągów liczbowych o skończonej liczbie wyrazów różnych od zera. w zbiorze X zdefiniowana jest metryka \(\displaystyle{ d}\)\(\displaystyle{ (}\)\(\displaystyle{ (x_{n})}\),\(\displaystyle{ (y_{n})}\)\(\displaystyle{ )}\)= \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{k}}\)\(\displaystyle{ I}\)\(\displaystyle{ x_{n}}\)\(\displaystyle{ -}\)\(\displaystyle{ y_{n}}\)\(\displaystyle{ I}\) , (k=\(\displaystyle{ \infty}\)) Rozwaz zbiór K=\(\displaystyle{ \overline{K((0),1)}}\). Wykaz ze zbiór K nie jest zwarty w X chociaz jest ograniczony i domknięty.
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

metryka (zad 3)

Post autor: liu »

Postaraj sie znalezc ciag, z ktorego nie da sie wybrac podciagu zbieznego.
ODPOWIEDZ