Norma funkcjonału liniowego

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
marcinszh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 cze 2018, o 11:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Norma funkcjonału liniowego

Post autor: marcinszh »

Wyznaczyć normę funkcjonału liniowego \(\displaystyle{ f: C_{0} \rightarrow \RR}\) określonego wzorem \(\displaystyle{ f( x_{1},x_{2},x_{3},...)= \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{ x_{k} }{ 2^{k} }}\). Dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2018, o 17:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Re: Norma funkcjonału liniowego

Post autor: Spektralny »

Zauważ, że \(\displaystyle{ \|f\|\leqslant 1}\) bo gdy wszystkie wyrazy \(\displaystyle{ (x_n)}\) są na moduł nie większe niż 1, to
  • \(\displaystyle{ |f(x_n)_{n=1}^\infty| \leqslant \sum_{k=1}^\infty \frac{1}{2^k} = 1.}\)
Jest to istotnie norma \(\displaystyle{ f}\) ponieważ jeżeli \(\displaystyle{ g_n}\) oznacza ciąg jedynek na pierwszych \(\displaystyle{ n}\) miejscach po których następują same zera to \(\displaystyle{ \|g_n\| = 1}\) oraz \(\displaystyle{ f(g_n) \to 1}\).
ODPOWIEDZ