zbieżność w normie słaba zbieżność ciągu w przestrzeni c0

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
jenna92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 26 cze 2018, o 16:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

zbieżność w normie słaba zbieżność ciągu w przestrzeni c0

Post autor: jenna92 »

Cześć mam problem z zadaniem z góry dziękuje za pomoc.
Zadanie Zbadać zbieżność w normie sup i słaba zbieżność ciągu \(\displaystyle{ (e_n)_{n=1}^\infty}\) w przestrzeni c0.

Mi wyszło, że nie jest zbieżny w normie bo nie jest ciągiem Cauchy'ego <-- Czy to jest dobrze?
Słabej zbieżności nie wiem jak ruszyć - poproszę wskazówki
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Re: zbieżność w normie słaba zbieżność ciągu w przestrzeni c

Post autor: Spektralny »

Ciąg ten nie jest zbieżny w normie bo \(\displaystyle{ \|e_j - e_k\|=1}\) dla \(\displaystyle{ j\leq k}\). Ciąg ten jest jednak zbieżny słabo do 0. Rzeczywiście, dla \(\displaystyle{ (\xi_j)_{j=1}^\infty\in \ell_1 \cong c_0^*}\) mamy
  • \(\displaystyle{ \langle e_k, (\xi_j)_{j=1}^\infty\rangle = \xi_k \to 0}\)
gdy \(\displaystyle{ k\to\infty}\) ponieważ ciągi sumowalne są zbieżne do zera, co dowodzi słabej zbieżności samego ciągu \(\displaystyle{ (e_k)_{k=1}^\infty}\) do zera.
ODPOWIEDZ