Mam coś takiego do rozwiązania:
\(\displaystyle{ \left( X,\left\langle \right\rangle \right)}\) przestrzeń Hilberta, \(\displaystyle{ T:X \rightarrow Y}\) liniowe. Sprawdź, że \(\displaystyle{ T}\) jest izometrą częściową\(\displaystyle{ \Leftrightarrow \forall x,y \in X\ \left\langle TX, TY\right\rangle =\left\langle X,Y\right\rangle}\)
izometria częściowa
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 sty 2018, o 13:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
izometria częściowa
Ostatnio zmieniony 11 sty 2018, o 00:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Elvis
- Użytkownik
- Posty: 765
- Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 89 razy
izometria częściowa
A jaka jest definicja częściowej izometrii? Odpowiedź na to pytanie to pewnie połowa zadania.
Warunek po prawej stronie wygląda na izometrię (a dokładniej włożenie izometryczne).
Warunek po prawej stronie wygląda na izometrię (a dokładniej włożenie izometryczne).
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 sty 2018, o 13:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
izometria częściowa
Definicja: \(\displaystyle{ T}\)–izometria częściowa \(\displaystyle{ \Leftrightarrow T^* T=\text{Id}}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 22 gru 2013, o 11:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 9 razy
izometria częściowa
Jesteś pewna, że to jest właściwa definicja? Według mojej wiedzy \(\displaystyle{ T}\) jest częściową izometrią jeśli jest izometrią po obcięciu do \(\displaystyle{ (\ker T)^{\perp}}\). Czyli jest izometrią na pewnej domkniętej podprzestrzeni i zerem na podprzestrzeni ortogonalnej do niej. Warunkiem równoważnym byłoby \(\displaystyle{ T^* T=(\text{rzut ortogonalny na } (\ker T)^{\perp})}\).
- Elvis
- Użytkownik
- Posty: 765
- Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 89 razy
Re: izometria częściowa
Terminologia chyba nie ta, ale jak przekształcisz jeden i drugi warunek do postaci
\(\displaystyle{ \forall_{x,y \in X} \langle (T^*T - Id) x, y \rangle = 0}\) , to widać.
\(\displaystyle{ \forall_{x,y \in X} \langle (T^*T - Id) x, y \rangle = 0}\) , to widać.