Witam!
To mój pierwszy post na tym forum
Mam problem dzisiaj na kolokwium poprawkowym z AM moja Pani doktor rzuciła mi takie polecenie:
Jakobian
\(\displaystyle{ f(x,y)=[xy,sin(xy)]}\)
Nie mam pojęcia jak to ugryźć i bardzo mnie to denerwuje ;/ mógłby ktoś mi w tym pomoc? tzn. napisać jak dla "czuba" jak to sie robi? byłbym bardzo wdzięczny za sprawna odpowiedz.
Pozdrawiam!
Jakobian
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Jakobian
Mamy przeksztalcenie \(\displaystyle{ f(u(x,y),v(x,y))=(xy,sin(xy))}\)
Jakobian to jest nastepujacy wyznacznik:
\(\displaystyle{ J=\left | \begin{array}{cc}{\frac{\partial{u}}{\partial{x}}&{\frac{\partial{u}}{\partial{y}}\\{\frac{\partial{v}}{\partial{x}}&{\frac{\partial{v}}{\partial{y}} \end{array} \right|}\)
No i pochodne to wiesz jak sie liczy.
Jakobian to jest nastepujacy wyznacznik:
\(\displaystyle{ J=\left | \begin{array}{cc}{\frac{\partial{u}}{\partial{x}}&{\frac{\partial{u}}{\partial{y}}\\{\frac{\partial{v}}{\partial{x}}&{\frac{\partial{v}}{\partial{y}} \end{array} \right|}\)
No i pochodne to wiesz jak sie liczy.