Transformata Fouriera

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
Mmmkm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 23 cze 2004, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

Transformata Fouriera

Post autor: Mmmkm »

Hej hoł, dawnoooo mnie tu nie było...

Wracam bo mam problem

Wkurzający profesorkowie dwa razy pod rząd dali to samo zadanie na kolokwium. Dali bo nikt go nie potrafi rozwiązać... I nie śmiać się bo to tylko politechnika śląska i jego czołowy wydział...

Kolega mówił, że to raczej dla elektroników, ale ja w was, matematycy drodzy, wierze


\(\displaystyle{ s(t) = \left\{\begin{array}{l}\\ 0 \ dla \ t \tau\end{array}\right.}\)

pomijając elektroniczne bzdury napiszę, że mam \(\displaystyle{ s(t)}\) doprowadzić do takiego wyrażenia bym znał
\(\displaystyle{ |X(j\omega)|}\)

Mamy tu do czynienia z:
przesunięciem w dziedzinie częstotliwości tzw. modulacja:
\(\displaystyle{ s(t)\cdot\cos(\omega_{0}\tau) \Longleftrightarrow \frac{F[j(\omega-\omega_{0})] + F[j(\omega+\omega_{0})]}{2}}\)

Przesunięciem w dziedzinie czasu:
\(\displaystyle{ s(t-t_{0}) \Longleftrightarrow F(j\omega)e^{-j \omega t_{0}}}\)

i tyle wiem...

ponoć można to z tw. o różniczkowaniu zrobić, ale....

może ktoś wie jak to ugryźć. Trzeci raz nie będzie pewnie tego zadania, ale nie chce żeby chamskie zachowanie doktorków, którzy specjalnie na konsultacjach nie rozwiązali tego zadania by je dać na następnym terminie, było górą...
ODPOWIEDZ