Zupełność podprzestrzeni Sobolewa

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
krystian8207
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2 paź 2009, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dachnów
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 13 razy

Zupełność podprzestrzeni Sobolewa

Post autor: krystian8207 »

Niech \(\displaystyle{ \Omega}\) będzie zbiorem, otwartym, ograniczonym z brzegiem gładkim. Zdefiniujmy sobie podzbiór przestrzeni Sobolewa \(\displaystyle{ H^{1}(\Omega):H^{1}{}'(\Omega)=\{f \in H^{1}\left(\Omega\right) : \int_{\Omega} f dx = 0\}}\). Wprowadźmy iloczyn skalarny w \(\displaystyle{ H^{1}{}'(\Omega):\left(f,g\right)=\int_{\Omega}\nabla f \circ \nabla g dx}\). Wykazać, że \(\displaystyle{ H^1{}'(\Omega)}\) z tym iloczynem skalarnym jest przestrzenią Hilberta (przez \(\displaystyle{ \circ}\) rozumiem standardowy iloczyn skalarny wektorów).


Dowód, że norma pochodząca od tego iloczynu skalarnego jest istotnie normą jest proste. Problem mam z dowodem zupełności tej normy.
Awatar użytkownika
PiotrowskiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 649
Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wojkowice
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 67 razy

Zupełność podprzestrzeni Sobolewa

Post autor: PiotrowskiW »

Zobacz w Evansie. A jak nie to w Gilbargu i Trudingerze.
Dowód, że norma pochodząca od tego iloczynu skalarnego jest istotnie normą
przemyśl ten napis.
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

Zupełność podprzestrzeni Sobolewa

Post autor: Elvis »

Twoje pytanie jest zadane w dosyć niecodzienny sposób. Ze zrozumiałych względów jest to domknięta podprzestrzeń \(\displaystyle{ H^1}\), a więc jest zupełna w normie indukowanej. Wystarczy więc uzasadnić równoważność tych dwóch norm - o tym właśnie mówi nierówność Poincarego, do której Cię odesłano.
ODPOWIEDZ