własności operatorów samosprzężonych
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 60 razy
własności operatorów samosprzężonych
Jak pokazać,że \(\displaystyle{ (\alpha_{1}L_{1}+ \alpha_{2}L_{2})^*=\alpha_{1}L_{1}^*+\alpha_{2}L_{2}^*}\) skoro wiemy, że \(\displaystyle{ L_{1}, L_{2}}\) są samosprzężone czyli spełniają warunek \(\displaystyle{ L_{1}=L_{1}^*, L_{2}=L_{2}^*}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
własności operatorów samosprzężonych
Musimy pokazać, że
\(\displaystyle{ ((\alpha_1 L_1 + \alpha_2 L_2)x | y ) = (x | (\alpha_1 L_1^{*} + \alpha_1 L_2^*)y)}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ x,y}\).
Dalej to prosty rachunek korzystający z definicji iloczynu skalarnego i definicji operatora sprzężonego.
\(\displaystyle{ ((\alpha_1 L_1 + \alpha_2 L_2)x | y ) = (x | (\alpha_1 L_1^{*} + \alpha_1 L_2^*)y)}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ x,y}\).
Dalej to prosty rachunek korzystający z definicji iloczynu skalarnego i definicji operatora sprzężonego.