\(\displaystyle{ \left( \sqrt[2]{a}\right) ^{2} = a}\)
Jak to udowodnić?
przyjęliśmy na zajęciach definicję pierwiastka:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{x} = b}\)
\(\displaystyle{ b=\sup\left( A\right)}\)
\(\displaystyle{ A = \left\{b \,| \, b ^{n} \le x \right\}}\)
Jestem na pierwszym roku, więc jestem zielony w takich dowodach. W liceum liczyliśmy deltę.
Nie wiem czy nie pomyliłem działów. Ale do innych działów ten temat nie pasował.
edit: zapomniałem dodać że \(\displaystyle{ a}\) jest dodatnie
Udowodnij, że pierwiastek do kwadratu się redukuje
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Udowodnij, że pierwiastek do kwadratu się redukuje
A co oznacza znak zaznaczony na czerwono?fendur pisze:\(\displaystyle{ A=\left\{b\ {\red{|}}\black\ b^n\le x\right\}}\)
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Udowodnij, że pierwiastek do kwadratu się redukuje
@M Ciesielski
Dziękuje za wyjaśnienie, chociaż spodziewałem się go od autora wątku.
Kiedyś mnie uczono i, jak się orientuję, to nadal i to powszechnie do oznaczania frazy „takich że” jest używany znak „:” (dwukropek).
Dziękuje za wyjaśnienie, chociaż spodziewałem się go od autora wątku.
Kiedyś mnie uczono i, jak się orientuję, to nadal i to powszechnie do oznaczania frazy „takich że” jest używany znak „:” (dwukropek).
Ostatnio zmieniony 19 paź 2015, o 21:35 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Udowodnij, że pierwiastek do kwadratu się redukuje
Musisz udowodnić, że funkcja \(\displaystyle{ x\mapsto x^n}\) jest ciągła. A potem, że funkcja ciągła ma własność Darboux. Stąd będzie wynikać, że dla każdego \(\displaystyle{ y\ge 0}\) istnieje liczba \(\displaystyle{ x\ge0}\) taka, że \(\displaystyle{ x^2=y}\). A dalej to już łatwo pokazać, że \(\displaystyle{ x}\) musi być kresem górnym twojego zbioru.
Można też atakować to zadanie bezpośrednio, bo dowód, że funkcja ciągła ma własność Darboux przebiega mniej więcej tak: Niech \(\displaystyle{ f(a)<y_0<f(b)}\) (w przypadku \(\displaystyle{ f(a)>y_0>f(b)}\) dowód jest podobny). Rozważmy zbiór \(\displaystyle{ A=\{x\in [a,b]: f(x)<y_0\}}\). Oznaczmy \(\displaystyle{ x_0:=\sup A}\). I teraz pokazuje się, że \(\displaystyle{ f(x_0)=y_0}\). A robi się to przez dojście do sprzeczności w przypadku \(\displaystyle{ f(x_0)<y_0}\) lub \(\displaystyle{ f(x_0)>y_0}\).
Edit. Poprawa wiadomości. Nie wiem czemu założyłem, że trzeba pokazać tylko, że \(\displaystyle{ \sqrt{2}^2=2}\).
PS. Temat pasuje do działu Granica i ciągłość funkcji.
Można też atakować to zadanie bezpośrednio, bo dowód, że funkcja ciągła ma własność Darboux przebiega mniej więcej tak: Niech \(\displaystyle{ f(a)<y_0<f(b)}\) (w przypadku \(\displaystyle{ f(a)>y_0>f(b)}\) dowód jest podobny). Rozważmy zbiór \(\displaystyle{ A=\{x\in [a,b]: f(x)<y_0\}}\). Oznaczmy \(\displaystyle{ x_0:=\sup A}\). I teraz pokazuje się, że \(\displaystyle{ f(x_0)=y_0}\). A robi się to przez dojście do sprzeczności w przypadku \(\displaystyle{ f(x_0)<y_0}\) lub \(\displaystyle{ f(x_0)>y_0}\).
Edit. Poprawa wiadomości. Nie wiem czemu założyłem, że trzeba pokazać tylko, że \(\displaystyle{ \sqrt{2}^2=2}\).
PS. Temat pasuje do działu Granica i ciągłość funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Udowodnij, że pierwiastek do kwadratu się redukuje
Używa się powszechnie obydwu wersji, kwestia gustu (\(\displaystyle{ |}\) ma tę zaletę w piśmie odręczno-tablicowym, że lepiej go widać niż dwie kropki), chociaż w literaturze matematycznej coraz rzadziej widać dwukropek. Co gorsza, powszechnie pisze się np. \(\displaystyle{ C = \{ f(X, Y) = 0\}}\) mając na myśli \(\displaystyle{ \{(X,Y): f(X, Y)=0\}}\). Z drugiej strony kiedyś spotykało się zapis \(\displaystyle{ X = \{x\}}\) mając na myśli, że elementy zbioru \(\displaystyle{ X}\) będziemy oznaczali przez \(\displaystyle{ x}\) (np. w starych rosyjskich podręcznikach typu Fichtenholz), a teraz praktycznie każdy powie odruchowo, że \(\displaystyle{ X}\) jest zbiorem jednoelementowym. Notacja ewoluuje, jak język.SlotaWoj pisze:@M Ciesielski
Dziękuje za wyjaśnienie, chociaż spodziewałem się go od autora wątku.
Kiedyś mnie uczono i, jak się orientuję, to nadal i to powszechnie do oznaczania frazy „takich że” jest używany znak „:” (dwukropek).