Pokazać, że następujące operatory liniowe są ograniczone i wyznaczyć ich normy:
a) \(\displaystyle{ A:C\left( \left[ 0,1\right] \right) \rightarrow \CCC}\) , \(\displaystyle{ Af= \int_{0}^{1} f\left( x\right) dx}\)
b) \(\displaystyle{ A:C\left( \left[ -1,1\right] \right) \rightarrow C\left( \left[ 0,1\right] \right)}\) , \(\displaystyle{ \left( Af\right)\left( x\right)= f\left( x\right)}\) dla \(\displaystyle{ 0 \le x \le 1}\)
operator liniowy ograniczony i jego norma
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
operator liniowy ograniczony i jego norma
a)
\(\displaystyle{ Af= \int_{0}^{1} f\left( x\right) dx \le 1 \cdot max\left\{ f(x): x \in \left[ 0,1\right]\right\}}\)
To jest jakaś stała, gdyż funkcja ciągła na zbiorze zwartym przyjmuje swoje kresy. (tw. Weierstrassa)
\(\displaystyle{ Af= \int_{0}^{1} f\left( x\right) dx \le 1 \cdot max\left\{ f(x): x \in \left[ 0,1\right]\right\}}\)
To jest jakaś stała, gdyż funkcja ciągła na zbiorze zwartym przyjmuje swoje kresy. (tw. Weierstrassa)
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
operator liniowy ograniczony i jego norma
Trzeba jeszcze wskazać funkcję, dla której mamy równość, wówczas mamy policzoną normę.PiotrowskiW pisze:a)
\(\displaystyle{ Af= \int_{0}^{1} f\left( x\right) dx \le 1 \cdot max\left\{ f(x): x \in \left[ 0,1\right]\right\}}\)
To jest jakaś stała, gdyż funkcja ciągła na zbiorze zwartym przyjmuje swoje kresy. (tw. Weierstrassa)