operator sprzężony

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
Aniusia010791
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 8 paź 2010, o 20:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: S....
Podziękował: 2 razy

operator sprzężony

Post autor: Aniusia010791 »

Znaleźć operator sprzężony do
\(\displaystyle{ A:L _{2}\left[ -1,1\right] \rightarrow L _{2} \left[ -1,1\right], \\ (Ax)(t)=1 _{\left[ -1,0\right] } (t)x(t)+ \int_{0}^{1} t ^{3} s ^{2} x(s) ds}\)
Umiem tylko zacząć a potem się gubię i nie mam pojęcia co i jak scałkować.
\(\displaystyle{ \left\langle Ax,y\right\rangle =\left\langle 1 _{\left[ -1,0\right] } (t)x(t)+ \int_{0}^{1} t ^{3} s ^{2} x(s) ds \setminus y(t)\right\rangle}\) czyli
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{1} \left( 1 _{\left[ -1,0\right] } (t)x(t)+ \int_{0}^{1} t ^{3} s ^{2} x(s) ds\right) y(t) dt}\)
Ktoś pomoże co dalej? zadania z operatorem z reguły opierały sie na zmianie kolejności całkowania, a tu chyba nie jest to potrzebne...
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2014, o 22:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
metamatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 26 lip 2004, o 02:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

operator sprzężony

Post autor: metamatyk »

Może tak:
Operator powyższy jest sumą dwóch operatorów liniowych. Sprzężenie jest liniowe, więc wystarczy znaleźć sprzężenia poszczególnych składników.
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{1}1_{[-1,0]}(s)x(s)y(s)ds=\int_{-1}^{1}x(s)1_{[-1,0]}(s)y(s)ds}\)
Skąd już łatwo odczytać postać operatora sprzężonego.
Dalej
\(\displaystyle{ \int_{-1}{1}\int_{0}^{1}t^3s^2x(s)dsy(t)dt=\int_{0}^{1}\int_{-1}^{1}t^3s^2x(s)dtds=
\int_{-1}^{1}x(s)1_{[0,1]}(s)s^2\int_{-1}^{1}t^3y(t)dtds}\)

Stąd mamy sprzężenie drugiej części operatora.
ODPOWIEDZ