Dowieść, że jeżeli \(\displaystyle{ f\in B_{1}(X,Y), g\in C(Y,Z) ,to \
g\circ f\in B_{1} (X,Z)}\).
Gdzie\(\displaystyle{ f:X\to Y}\) jest klasy \(\displaystyle{ B_{1}}\) (pierwsza klasa Baire'a), gdy:
\(\displaystyle{ f\in B_{1}(X,Y)\iff \exists f n :X\to Y, f_{n}\to f}\)
\(\displaystyle{ f_{n}}\) -ciągła
\(\displaystyle{ C(Y,Z)}\) -ciągłe
Funkcje pierwszej klasy Baire'a
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Funkcje pierwszej klasy Baire'a
Czego już próbowałaś? Załóżmy, że \(\displaystyle{ f}\) jest pierwszej klasy Baire'a, tj.
\(\displaystyle{ f(x) = \lim_{n\to \infty} f_n(x)}\)
dla pewnego ciagu funkcji ciągłych \(\displaystyle{ (f_n)_{n=1}^\infty}\) i każdego \(\displaystyle{ x\in X}\). Rozważ funkcje \(\displaystyle{ g\cdot f_n}\), które są ciągłe jako złożenie funkcji ciągłych. Użyj ciągłości \(\displaystyle{ g}\) by dostać
\(\displaystyle{ g(f(x)) = \lim_{n\to \infty}g(f_n(x)).}\)
Przyznam, że nie mogę pojąć ludzi, którzy wrzucają tu zadania nie zastanawiając się nad nimi ani sekundy.
\(\displaystyle{ f(x) = \lim_{n\to \infty} f_n(x)}\)
dla pewnego ciagu funkcji ciągłych \(\displaystyle{ (f_n)_{n=1}^\infty}\) i każdego \(\displaystyle{ x\in X}\). Rozważ funkcje \(\displaystyle{ g\cdot f_n}\), które są ciągłe jako złożenie funkcji ciągłych. Użyj ciągłości \(\displaystyle{ g}\) by dostać
\(\displaystyle{ g(f(x)) = \lim_{n\to \infty}g(f_n(x)).}\)
Przyznam, że nie mogę pojąć ludzi, którzy wrzucają tu zadania nie zastanawiając się nad nimi ani sekundy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 lis 2015, o 18:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
Re: Funkcje pierwszej klasy Baire'a
A znacie jakiś przystępny przykład na to, że złożenie funkcji pierwszej klasy Baire'a z funkcją ciągłą nie musi być pierwszej klasy Baire'a?
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Re: Funkcje pierwszej klasy Baire'a
A dlaczego wnosisz, że tak ma być?mundson pisze:A znacie jakiś przystępny przykład na to, że złożenie funkcji pierwszej klasy Baire'a z funkcją ciągłą nie musi być pierwszej klasy Baire'a?