zbiór domknięty

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
Niuans
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 5 lut 2012, o 20:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sam środek
Podziękował: 4 razy

zbiór domknięty

Post autor: Niuans »

Pokazać, że zbiór:
a)
\(\displaystyle{ \left\{ (x_n)_{n \in N} \in c_0 : x_1+ x_2+ x_3=0 \right\}}\) jest domknięty w \(\displaystyle{ c_0}\)
b)
\(\displaystyle{ \left\{ (x_n)_{n \in N} \in l_1 : x_1=3*x_2\right\}}\) jest domknięty w \(\displaystyle{ l_1}\)
brzoskwinka1

zbiór domknięty

Post autor: brzoskwinka1 »

a) Określamy odwzorowanie \(\displaystyle{ \xi :c_0 \rightarrow \mathbb{R} ,}\) \(\displaystyle{ \xi ((x_n )) =x_1 +x_2 +x_3 .}\) Łatwo widać, że \(\displaystyle{ \xi}\) jest liniowe i ciągłe, ponadto \(\displaystyle{ \xi^{-1} (\{0\} ) =\{(x_n )_{n\in\mathbb{N}} \in c_0 : x_1 +x_2 +x_3=0\} .}\)
b) Analogicznie.
ODPOWIEDZ