Wyznaczenie wartośći q w macierzy

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
kastasklad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 5 mar 2012, o 10:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: świnoujście
Podziękował: 3 razy

Wyznaczenie wartośći q w macierzy

Post autor: kastasklad »

Witam mam trzy macierze i nie mogę poradzić sobie z wyznaczeniem wartości \(\displaystyle{ q}\). Proszę o pomoc
mamy macierze : \(\displaystyle{ K _{[7 \times 7]} \cdot q _{[7 \times 1]} = P _{[7 \times 1]}}\)

I muszę wyznaczyć wartości \(\displaystyle{ q}\) a nie wiem jak bardzo proszę o pomoc.

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 101475&-101475&0&0&0&0&0\\-101475&107909,4375&0&0&-6434,4375&0&0
\\0&0&106,4238281&-210,4453125&0&-69,66796875&83,6015625
\\0&0&-210,4453125&2486,1375&0&-83,6015625&66,88125
\\0&-6434,4375&0&0&120822,9961&0&0
\\0&0&-69,66796875&-83,6015625&0&286,359375&-553,2597656
\\0&0&83,6015625&66,88125&0&-553,2597656&3538,716406
\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} q1\\q4\\q5\\q6\\q10\\q11\\q12\end{bmatrix} =
\begin{bmatrix} 0\\-15\\10,312\\-22,5\\0\\40\\53,33\end{bmatrix}}\)
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Wyznaczenie wartośći q w macierzy

Post autor: jarek4700 »

\(\displaystyle{ q = K^{-1} \cdot P}\)
ODPOWIEDZ