Nierówność Schwarza
-
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 3 razy
Nierówność Schwarza
Zapisać nierówność Schwarza dla przestrzeni \(\displaystyle{ l^2}\) z iloczynem skalarnym \(\displaystyle{ <x,y>= \sum_{k=1}^{\infty}t_k \overline s_k,}\) gdzie \(\displaystyle{ x=(t_k),\ y=(s_k)}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Nierówność Schwarza
\(\displaystyle{ \left| \sum\limits_{k=1}^\infty t_k\overline{s}_k\right|\leq \sqrt{\left( \sum\limits_{k=1}^\infty |t_k|^2\right)}\sqrt{ \left( \sum\limits_{k=1}^\infty |s_k|^2\right)}}\)
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 20:23 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 10 lis 2012, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 3 razy
Nierówność Schwarza
A czy nie powinno być tak?
\(\displaystyle{ \left| \sum\limits_{k=1}^\infty t_k\overline{s}_k\right|\leq \sqrt{ \sum\limits_{k=1}^\infty |t_k|^2} \sqrt{ \sum\limits_{k=1}^\infty |s_k|^2}}\)
\(\displaystyle{ \left| \sum\limits_{k=1}^\infty t_k\overline{s}_k\right|\leq \sqrt{ \sum\limits_{k=1}^\infty |t_k|^2} \sqrt{ \sum\limits_{k=1}^\infty |s_k|^2}}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Nierówność Schwarza
Widzisz, wiesz lepiej ode mnie. Oczywiście, że masz rację. Zupełnie zapomniałem o pierwiastkach
Ewentualnie można to zapisać prawie tak, jak ja zapisałem, ale z drobną różnicą:
\(\displaystyle{ \left| \sum\limits_{k=1}^\infty t_k\overline{s}_k\right|^{\red 2}\black\leq \left( \sum\limits_{k=1}^\infty |t_k|^2\right) \left( \sum\limits_{k=1}^\infty |s_k|^2\right)}\)
Być może tym się miałem kierować na początku, i zapomniałem o potędze. Albo o pierwiastku. Najważniejsze, że wszystko się wyjaśniło.
Ewentualnie można to zapisać prawie tak, jak ja zapisałem, ale z drobną różnicą:
\(\displaystyle{ \left| \sum\limits_{k=1}^\infty t_k\overline{s}_k\right|^{\red 2}\black\leq \left( \sum\limits_{k=1}^\infty |t_k|^2\right) \left( \sum\limits_{k=1}^\infty |s_k|^2\right)}\)
Być może tym się miałem kierować na początku, i zapomniałem o potędze. Albo o pierwiastku. Najważniejsze, że wszystko się wyjaśniło.