Zbiór zwarty przestrzeni L niesk.

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
edzia1987sh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 paź 2006, o 13:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 3 razy

Zbiór zwarty przestrzeni L niesk.

Post autor: edzia1987sh »

Witam!

Mam pokazać, że zbiór
\(\displaystyle{ P= \left\{ { \sum_{n=1}^{N} a_{n}: a_{n} \ge 0, \sum_{n=1}^{N} a_{n}=1 { \right\}\right\}}\)
jest wypukły, zwarty w przestrzeni \(\displaystyle{ L^{\infty}}\). Z wypukłością sobie poradziłam, ale ze zwartością już nie. Czy wystarczy pokazać, że jest domknięty i ograniczony? Bardzo proszę i dziękuję z góry za wskazówki!
szw1710

Zbiór zwarty przestrzeni L niesk.

Post autor: szw1710 »

Popraw opis zbioru P. W tym opisie \(\displaystyle{ P=\{1\}}\) i ewidentnie jest zbiorem zwartym i wypukłym na prostej

W przestrzeni nieskończenie wymiarowej domkniętość i ograniczoność nie wystarczy na zwartość. Dowodzi się, że kula jest zwarta jedynie w skończenie wymiarowych przestrzeniach Banacha.
edzia1987sh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 paź 2006, o 13:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 3 razy

Zbiór zwarty przestrzeni L niesk.

Post autor: edzia1987sh »

edzia1987sh pisze:Witam!

Mam pokazać, że zbiór
\(\displaystyle{ P= \left\{ { \sum_{n=1}^{N} \left\{ a_{n}1_\left\{ w_{n}\right\}\right\} : a_{n} \ge 0, \sum_{n=1}^{N} a_{n}=1 { \right\}\right\}}\) (otoczka wypukla wektorów jednostkowych)
jest wypukły, zwarty w przestrzeni \(\displaystyle{ L^{\infty}}\). Z wypukłością sobie poradziłam, ale ze zwartością już nie. Czy wystarczy pokazać, że jest domknięty i ograniczony? Bardzo proszę i dziękuję z góry za wskazówki!
szw1710

Zbiór zwarty przestrzeni L niesk.

Post autor: szw1710 »

Czyli biorąc ciągi \(\displaystyle{ (e_n)}\) złożone z samych zer z jedynką na n-tym miejscu mamy

\(\displaystyle{ P=\text{conv}\{(e_n):n\in\mathbb{N}\}.}\)

Trochę za późno na myślenie o północy. Ale przynajmniej wiemy, o jaki zbiór chodzi. Taki nieskończenie wymiarowy sympleks. Norma supremum.

Ale spróbuj z ciągu elementów zbioru \(\displaystyle{ P}\) wybrać podciąg zbieżny do elementu zbioru \(\displaystyle{ P.}\) Zobacz na podobne rozumowania w książce Musielaka.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Zbiór zwarty przestrzeni L niesk.

Post autor: Zordon »

czym jest \(\displaystyle{ N}\) z definicji zbioru, rozumiem, że jakaś ustalona liczba?
szw1710

Zbiór zwarty przestrzeni L niesk.

Post autor: szw1710 »

Zordon, nie sądzę, N powinno być dowolne, tzn. zmieniać się w zbiorze liczb naturalnych. Otoczka wypukła bowiem to zbiór kombinacji wypukłych dowolnej długości. W przestrzeni skończenie wymiarowej tw. Caratheodory'ego orzeka, że można ją skrócić do długości co najwyżej wymiar+1, ale w nieskończenie wymiarowej potrzebne są długości dowolne.
Piotr Pstragowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 8 sie 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Zbiór zwarty przestrzeni L niesk.

Post autor: Piotr Pstragowski »

szw1710 pisze:Czyli biorąc ciągi \(\displaystyle{ (e_n)}\) złożone z samych zer z jedynką na n-tym miejscu mamy

\(\displaystyle{ P=\text{conv}\{(e_n):n\in\mathbb{N}\}.}\)

Trochę za późno na myślenie o północy. Ale przynajmniej wiemy, o jaki zbiór chodzi. Taki nieskończenie wymiarowy sympleks. Norma supremum.
Dlaczego ten zbiór jest zwarty? Jaki podciąg zbieżny możemy wybrać z ciągu \(\displaystyle{ e_n}\)?
szw1710

Zbiór zwarty przestrzeni L niesk.

Post autor: szw1710 »

Podciąg zbieżny mamy wybrać z ciągu kombinacji wypukłych wektorów \(\displaystyle{ e_n.}\)

Ale masz rację, Piotrze, w szczególności możemy wziąć ciąg "wierzchołków" \(\displaystyle{ (e_n)}\). Nie da się z niego w żaden sposób wybrać podciągu zbieżnego, gdyż oczywiście dla \(\displaystyle{ n\ne m}\) mamy \(\displaystyle{ \|e_n-e_m\|_{\infty}=1.}\)

Wniosek: podany zbiór nie jest zwarty.
edzia1987sh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 paź 2006, o 13:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 3 razy

Zbiór zwarty przestrzeni L niesk.

Post autor: edzia1987sh »

hmmm to ciekawe... Brałam to z pracy Schaschermayera pt. Utility maximization. Czy na pewno jest tak jak Panowie wywnioskowali? Napisali tam, że mial to być convex, compact subset of \(\displaystyle{ {L_{+}}^{\infty}}\) a wektory jednostkowe \(\displaystyle{ \left( 1_{w_{n}}\right) _{n=1}^{\infty}\in L^{\infty}}\). Już sama nic z tego nie wiem
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Zbiór zwarty przestrzeni L niesk.

Post autor: yorgin »

Jeżeli \(\displaystyle{ N}\) jest ustaloną liczbą, to

\(\displaystyle{ P= \left\{ { \sum_{n=1}^{N} \left\{ a_{n}1_\left\{ w_{n}\right\}\right\} : a_{n} \ge 0, \sum_{n=1}^{N} a_{n}=1 { \right\}\right\}=
\left\{ (a_1,\ldots,a_N) : a_{n} \ge 0, \sum_{n=1}^{N} a_{n}=1 { \right\}\right\}}\)


Jest więc to sympleks \(\displaystyle{ N-1}\) wymiarowy w normie supremowej.

Czy taki zbiór jest zwarty? Jest!



Argument szw1710 jest niepoprawny. Jeżeli bierzemy ciąg wierzchołków, to przynajmniej jeden z tych wierzchołków występuje nieskończenie wiele razy. Wystarczy więc wybrać podciąg stały o elementach równych temu wierzchołkowi.


Oczywiście wszystko, co napisałem, ma sens o ile \(\displaystyle{ N}\) jest ustalone. A z opisu zbioru nie wynika, że \(\displaystyle{ N}\) przebiega jakikolwiek zbiór.
Piotr Pstragowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 8 sie 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Zbiór zwarty przestrzeni L niesk.

Post autor: Piotr Pstragowski »

yorgin pisze:Jeżeli \(\displaystyle{ N}\) jest ustaloną liczbą, to

\(\displaystyle{ P= \left\{ { \sum_{n=1}^{N} \left\{ a_{n}1_\left\{ w_{n}\right\}\right\} : a_{n} \ge 0, \sum_{n=1}^{N} a_{n}=1 { \right\}\right\}=
\left\{ (a_1,\ldots,a_N) : a_{n} \ge 0, \sum_{n=1}^{N} a_{n}=1 { \right\}\right\}}\)


Jest więc to sympleks \(\displaystyle{ N-1}\) wymiarowy w normie supremowej.

Czy taki zbiór jest zwarty? Jest!
Oczywiście, ale po co mieszamy w to biedne \(\displaystyle{ L^{\infty}}\), jeśli potem patrzymy na skończenie wymiarową podprzestrzeń?
yorgin pisze:Argument szw1710 jest niepoprawny. Jeżeli bierzemy ciąg wierzchołków, to przynajmniej jeden z tych wierzchołków występuje nieskończenie wiele razy. Wystarczy więc wybrać podciąg stały o elementach równych temu wierzchołkowi.
Przyjęliśmy, że chodzi o otoczkę wypukłą wektorów \(\displaystyle{ e_n}\).
Brałam to z pracy Schaschermayera pt. Utility maximizatio
Poszukam tej pracy i potem napiszę, co znalazłem.
edzia1987sh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 paź 2006, o 13:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 3 razy

Zbiór zwarty przestrzeni L niesk.

Post autor: edzia1987sh »

Skoro już założyłam ten temat, to może wykorzystam to i "pociągnę" to dalej Mam dalej zbiór \(\displaystyle{ K}\) (chyba nieistotne jaki jest). Z Twierdzenia o oddzielaniu możemy rozdzielić te dwa zbiorki \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ K}\) od siebie, ( wszystkie założenia tw. są spełnione). Można je oddzielić funkcjonalem liniowym \(\displaystyle{ Q\in L^{\infty}^{*} \approx L^{1}}\) tj. znaleźć
\(\displaystyle{ \alpha, \beta\, \alpha <\beta}\), takie że

\(\displaystyle{ E_{Q}[f]=<Q, f> \le \alpha, dla f \in K}\) oraz
\(\displaystyle{ E_{Q}[h]=<Q, h> \ge \beta, dla h \in P}\).

Czy ta zależność z wartością oczekiwaną, że jest równa \(\displaystyle{ <Q, f>}\) wynika w jakiś sposób z jakiegoś twierdzenia o reprezentacji? Nie wiem jaki jest związek pomiędzy tym. Jeśli komuś by coś świtało to dam cukierka!
Pozdrawiam-- 24 września 2011, 18:37 --Będę wdzięczna Piotrze
Piotr Pstragowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 8 sie 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Zbiór zwarty przestrzeni L niesk.

Post autor: Piotr Pstragowski »

Utility Maximisation in Incomplete Markets, Walter Schachermayer pisze:In order to reduce the technical difficulties of the theory of utility maximization to a minimum, we assume throughout this chapter that the probability space Ω will be finite (...)
Z tego wynika, że Twoja przestrzeń \(\displaystyle{ L^{\infty}(\Omega)}\) jest skończenie wymiarowa, więc Heine-Borel mówi Ci o zwartości Twojego domkniętego podzbioru.

Zmyliłaś nas, bo założyliśmy, że chodzi o \(\displaystyle{ L^{\infty}(\mathbb{N})}\).
ODPOWIEDZ