funkcja \(\displaystyle{ x(t)=t ^{a}}\) \(\displaystyle{ \\ \\ \\ \\ \\}\)należy do \(\displaystyle{ \\ \\ \\ \\ \\}\) \(\displaystyle{ L _{2} [1, infty ) Leftrightarrow a in}\)
jak policzyć do jakiego przedziału ?
dla jakiego parametru funkcja należy do przestrzeni
dla jakiego parametru funkcja należy do przestrzeni
Co to znaczy, że funkcja należy do takiej przestrzeni?
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 4 paź 2007, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ja mam wiedzieć ?
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 3 razy
dla jakiego parametru funkcja należy do przestrzeni
wynik to
\(\displaystyle{ \frac{1}{2a+1} t^{2a+1}}\)
\(\displaystyle{ 2a+1 \neq 0 \\ \Rightarrow a \neq - \frac{1}{2}}\)
czyli przedział to musi być \(\displaystyle{ (- \infty ,- \frac{1}{2} )}\) bo nie może być ujemna ?
\(\displaystyle{ \frac{1}{2a+1} t^{2a+1}}\)
\(\displaystyle{ 2a+1 \neq 0 \\ \Rightarrow a \neq - \frac{1}{2}}\)
czyli przedział to musi być \(\displaystyle{ (- \infty ,- \frac{1}{2} )}\) bo nie może być ujemna ?