Dany jest funkcjonał:
\(\displaystyle{ g:l^{1}\ni \lbrace x _{n}\rbrace_{n \in \NN} \rightarrow \sum_{n=1}^{ \infty} \frac{x _{n}}{n^{2}-5n+1000 }}\)
Korzystając z tego, że \(\displaystyle{ (l^{1})'=l^{ \infty }}\) obliczyć \(\displaystyle{ \left| \left|g \right| \right|}\).
Obliczyć normę funkcjonału
Obliczyć normę funkcjonału
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2018, o 23:55 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Obliczyć normę funkcjonału
Norma tego funkcjonału to
\(\displaystyle{ \sup_{n\in \mathbb N} |\frac{1}{n^2-5n+1000}|.}\)
Zauważmy, że ciąg \(\displaystyle{ n^2-5n+1000}\) przyjmuje najmniejszą wartość dla \(\displaystyle{ n=2,3}\) która jest wtedy równa 994. Stąd norma odwzorowania to \(\displaystyle{ 1/994}\).
\(\displaystyle{ \sup_{n\in \mathbb N} |\frac{1}{n^2-5n+1000}|.}\)
Zauważmy, że ciąg \(\displaystyle{ n^2-5n+1000}\) przyjmuje najmniejszą wartość dla \(\displaystyle{ n=2,3}\) która jest wtedy równa 994. Stąd norma odwzorowania to \(\displaystyle{ 1/994}\).