niestandardowy szereg.
-
mu
- Użytkownik

- Posty: 92
- Rejestracja: 29 kwie 2006, o 17:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ZEA
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 26 razy
niestandardowy szereg.
Witam, jestem tu nowa i przychodzę z pewnym problemem. Być może znajdzie się tu ktoś, kto będzie potrafił mi pomóc.
Mianowicie mam kłopot z rozstrzygnięciem zbieżności następującego szeregu:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty \frac{\left( {2 \over 3} + {\sin n \over 3} \right)^n}{n}}\).
Pewne numeryczne przesłanki podpowiadają, że jest zbieżny, ale to oczywiscie żaden dowód. Próbowałam praktycznie wszystkich powszechnie znanych kryteriów i żadne nie skutkuje, inne metody także zawiodły.
Z góry dziękuję za pomoc.
Mianowicie mam kłopot z rozstrzygnięciem zbieżności następującego szeregu:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty \frac{\left( {2 \over 3} + {\sin n \over 3} \right)^n}{n}}\).
Pewne numeryczne przesłanki podpowiadają, że jest zbieżny, ale to oczywiscie żaden dowód. Próbowałam praktycznie wszystkich powszechnie znanych kryteriów i żadne nie skutkuje, inne metody także zawiodły.
Z góry dziękuję za pomoc.
-
Pikaczu
- Użytkownik

- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2004, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakau
- Pomógł: 5 razy
niestandardowy szereg.
\(\displaystyle{ 0<\left( \frac23 + \frac{\sin n}{3} \right)^n\leqslant 1}\), czyli
\(\displaystyle{ 0< a_n \leqslant b_n}\),
gdzie \(\displaystyle{ a_n=\frac{\left( \frac23 + \frac{\sin n}{3} \right)^n}{n}}\), \(\displaystyle{ \quad b_n=\frac{1}{n}}\).
Edit: od teraz jest źle
\(\displaystyle{ b_n}\) jako szereg harmoniczny jest zbieżny, więc z kryterium porównawczego \(\displaystyle{ a_n}\) też jest zbieżny.
Jak widać, nie zawsze trzeba kombinować
\(\displaystyle{ 0< a_n \leqslant b_n}\),
gdzie \(\displaystyle{ a_n=\frac{\left( \frac23 + \frac{\sin n}{3} \right)^n}{n}}\), \(\displaystyle{ \quad b_n=\frac{1}{n}}\).
Edit: od teraz jest źle
\(\displaystyle{ b_n}\) jako szereg harmoniczny jest zbieżny, więc z kryterium porównawczego \(\displaystyle{ a_n}\) też jest zbieżny.
Jak widać, nie zawsze trzeba kombinować
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2006, o 21:50 przez Pikaczu, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Pikaczu
- Użytkownik

- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2004, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakau
- Pomógł: 5 razy
niestandardowy szereg.
lol, lepiej sobie jakiś film pooglądam
Ale sprawa wygląda ciekawie, bo wszystkie graniczne kryteria przez tego sinusa idzie za przeproszeniem o dupe rozbić...
Ale sprawa wygląda ciekawie, bo wszystkie graniczne kryteria przez tego sinusa idzie za przeproszeniem o dupe rozbić...
-
Pikaczu
- Użytkownik

- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2004, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakau
- Pomógł: 5 razy
niestandardowy szereg.
A skąd jest ten przykład? Bo jak tak się ptrzę, to za bardzo nie ma z tym co zrobić...
Cóż wiadomo, że
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty \frac{a^n}{n}=-\ln (1-a)}\)
Cóż wiadomo, że
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty \frac{a^n}{n}=-\ln (1-a)}\)
-
mu
- Użytkownik

- Posty: 92
- Rejestracja: 29 kwie 2006, o 17:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ZEA
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 26 razy
niestandardowy szereg.
Krąży po UJ ponoć, znajomy podrzucił.Pikaczu pisze:A skąd jest ten przykład?
Głupio trochę zrobiłeś zakładając tę blokadę umysłową, wspominając o otwartości problemu.
-
Fibik
- Użytkownik

- Posty: 980
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 75 razy
niestandardowy szereg.
Ten szereg zbiega do: \(\displaystyle{ \pi - 1}\)
Jest taki szereg:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{\sin n}{n} = \frac{\pi-1}{2}}\)
czyli jest tu dokładnie dwa razy więcej.
Jakiś szereg Fouriera powinien to załatwić...
Jest taki szereg:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{\sin n}{n} = \frac{\pi-1}{2}}\)
czyli jest tu dokładnie dwa razy więcej.
Jakiś szereg Fouriera powinien to załatwić...
Ostatnio zmieniony 7 sty 2007, o 01:23 przez Fibik, łącznie zmieniany 2 razy.
-
mu
- Użytkownik

- Posty: 92
- Rejestracja: 29 kwie 2006, o 17:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ZEA
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 26 razy
niestandardowy szereg.
Żeby to było takie proste... Niestety już 5000 pierwszych wyrazów tego szeregu daje w sumie coś większego niż \(\displaystyle{ \pi - 1}\), a dalej on jest "pseudorosnacy".
-
Fibik
- Użytkownik

- Posty: 980
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 75 razy
niestandardowy szereg.
Rzeczywiście, tam jest więcej.
Mamy taką sumę:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^N{\frac{(1-\frac{1}{n})^n}{n}}\sim \frac{\ln(N)}{e}}\)
Ten szereg z \(\displaystyle{ \sin}\) zachowuje się podobnie w otoczeniu \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) (dalej - \(\displaystyle{ n \mod 2\pi}\)):
\(\displaystyle{ \left( \frac{2}{3} + \frac{1}{3}\sin n\right) \ge 1 - \frac{1}{n}}\)
z tego obliczamy:
\(\displaystyle{ \epsilon<\frac{6}{\sqrt{n}}}\)
Takich wyrazów jest około \(\displaystyle{ \sqrt{n}}\), stąd otrzymujemy sumę: \(\displaystyle{ c/n^2}\) (dla dużych \(\displaystyle{ n}\)).
Mamy taką sumę:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^N{\frac{(1-\frac{1}{n})^n}{n}}\sim \frac{\ln(N)}{e}}\)
Ten szereg z \(\displaystyle{ \sin}\) zachowuje się podobnie w otoczeniu \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) (dalej - \(\displaystyle{ n \mod 2\pi}\)):
\(\displaystyle{ \left( \frac{2}{3} + \frac{1}{3}\sin n\right) \ge 1 - \frac{1}{n}}\)
z tego obliczamy:
\(\displaystyle{ \epsilon<\frac{6}{\sqrt{n}}}\)
Takich wyrazów jest około \(\displaystyle{ \sqrt{n}}\), stąd otrzymujemy sumę: \(\displaystyle{ c/n^2}\) (dla dużych \(\displaystyle{ n}\)).
Ostatnio zmieniony 7 sty 2007, o 01:24 przez Fibik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Fibik
- Użytkownik

- Posty: 980
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 75 razy
niestandardowy szereg.
\(\displaystyle{ n = 2k\pi + \frac{\pi}{2} + \epsilon}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \sin(n) = \sin \left( 2k\pi + \frac{\pi}{2} + \epsilon\right) = \cos \epsilon}\)
później podstawiam: \(\displaystyle{ \cos\epsilon = 1 - \frac{\epsilon^2}{2}}\)
itd.
Dowód byłby nieco dłuższy, ale tu widać o co chodzi.
czyli:
\(\displaystyle{ \sin(n) = \sin \left( 2k\pi + \frac{\pi}{2} + \epsilon\right) = \cos \epsilon}\)
później podstawiam: \(\displaystyle{ \cos\epsilon = 1 - \frac{\epsilon^2}{2}}\)
itd.
Dowód byłby nieco dłuższy, ale tu widać o co chodzi.

