oblicz całke
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 00:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wwa
- Pomógł: 16 razy
oblicz całke
\(\displaystyle{ I= t \frac{x ^{5}+2 }{x ^{3} -1}dx= t \frac{x ^{2}(x ^{3}-1)+x ^{2} +2 }{x ^{3} -1}dx= t x ^{2}dx + t \frac{x ^{2}+2 }{x ^{3} -1}dx = \frac{1}{3} x ^{3} + \frac{1}{3} t \frac{3 x ^{2} }{x ^{3} -1} dx + 2 t \frac{dx}{x ^{3} -1}}\)
Przedostatnia całka jest policzalna, ostatnią rozkładamy na ułamki:
\(\displaystyle{ I= \frac{1}{3} x ^{3} + \frac{1}{3} ln ft| x ^{3} -1\right| + \frac{2}{3} t \frac{dx}{x-1} - \frac{2}{3} t \frac{x+2}{x ^{2}+x+1 }}\)
A ostatnie całki są oczywiste, jedna to logarytm, drugą całkujemy do arc tg.
Pozdrawiam.
Przedostatnia całka jest policzalna, ostatnią rozkładamy na ułamki:
\(\displaystyle{ I= \frac{1}{3} x ^{3} + \frac{1}{3} ln ft| x ^{3} -1\right| + \frac{2}{3} t \frac{dx}{x-1} - \frac{2}{3} t \frac{x+2}{x ^{2}+x+1 }}\)
A ostatnie całki są oczywiste, jedna to logarytm, drugą całkujemy do arc tg.
Pozdrawiam.
- gufox
- Użytkownik
- Posty: 978
- Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 89 razy
oblicz całke
\(\displaystyle{ ..= t x ^{2}dx + t \frac{x ^{2}+2 }{x ^{3}-1 }dx}\)kujdak pisze:\(\displaystyle{ \int \frac{x^{5}+2}{x^{3}-1}dx}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{x ^{2}+2 }{x ^{3}-1 }dx= t \frac{x ^{2}+2 }{(x-1)(x ^{2} +x+1)}dx}\)
i rozklad na ulamki proste