calka

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
gufox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 978
Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 89 razy

calka

Post autor: gufox »

\(\displaystyle{ \int \frac{2x+6}{ \sqrt{x ^{2}+4x+8 } }dx= 2\int \frac{(x ^{2}+4x+8)' }{ 2\sqrt{x ^{2}+4x+8 } }dx+ t \frac{2dx}{ \sqrt{x ^{2}+4x+8 } } = 2 \sqrt{x ^{2}+4x+8 }+ 2 t \frac{dx}{ \sqrt{(x+2) ^{2} +2 ^{2} } } = 2 \sqrt{x ^{2}+4x+8 }+2 arcsin ( \frac{x+2}{2})+C}\)


czy to bedzie dobrze? dopisalem, ale wyglada na to ze nie konca rozumiem ten wzor
Ostatnio zmieniony 26 gru 2008, o 13:36 przez gufox, łącznie zmieniany 2 razy.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

calka

Post autor: soku11 »

Brakuje 2 przed pierwiastkiem w wyniku Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
gufox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 978
Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 89 razy

calka

Post autor: gufox »

a dlaczego tam ma byc dwojka?
suervan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 6 lis 2008, o 01:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp/Poznan
Pomógł: 8 razy

calka

Post autor: suervan »

a jaka jest pochodna z pierwiastka?:D

dopisz 2 i bedzie okej.
Awatar użytkownika
gufox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 978
Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 89 razy

calka

Post autor: gufox »

czy ten zapis jest teraz prawidlowy? dodalem jeszcze 2 przed calke bo wydaje mi sie ze to tak powinno wygladac.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

calka

Post autor: soku11 »

Teraz jest juz jak najbardziej ok Pozdrawiam.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

calka

Post autor: Wasilewski »

Ale ta druga całka to nie jest arcus sinus, a area sinus hiperboliczny.
ODPOWIEDZ