Określanie granic całkowych

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
bagienny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 10 lis 2007, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Określanie granic całkowych

Post autor: bagienny »

Witajcie!

Mam za zadanie obliczyć całkę pewnej funkcji dla zbioru V, ograniczonego powierzchniami:
\(\displaystyle{ z=0, z=xy, y=2x, x=1}\)
Z policzeniem samej całki nie ma będzie problemu - odwrotnie niż w przypadku określania granic całkowych dla poszczególnych zmiennych. Jak je określić w tym przypadku? Czy będą takie?
\(\displaystyle{ x ft[0, 1\right], y ft[0, 2x\right], z ft[0, xy\right]}\)?

W rozwiązaniach widzę \(\displaystyle{ y ft[0, x\right]}\).
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Określanie granic całkowych

Post autor: soku11 »

Jak dla mnie twoje granice sa ok... Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ