ciekawa całka II
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11378
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
ciekawa całka II
Ciekawa? Raczej standardowa, wystarczy podzielić licznik przez mianownik, wyjdzie mniej więcej:
\(\displaystyle{ \frac{x^8}{4+x^2}= x^6-4x^4+16x^2-64 + \frac{256}{4+x^2}}\)
a to co po prawej stronie całkuje się już łatwo.
Q.
\(\displaystyle{ \frac{x^8}{4+x^2}= x^6-4x^4+16x^2-64 + \frac{256}{4+x^2}}\)
a to co po prawej stronie całkuje się już łatwo.
Q.