całka nieoznaczona z f-cji tryg.

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
juvex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 4 paź 2007, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ja mam wiedzieć ?
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 3 razy

całka nieoznaczona z f-cji tryg.

Post autor: juvex »

nie potrafię takiej całki rozwiązać

\(\displaystyle{ \int \frac{1+ \sqrt{ctgx} }{sin ^{2}x } \ dx}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

całka nieoznaczona z f-cji tryg.

Post autor: »

Wskazówka: podstaw \(\displaystyle{ t=\sqrt{\ctg x}}\), wtedy \(\displaystyle{ \frac{dx}{\sin^2 x} = -2tdt}\)

Q.
ODPOWIEDZ