oblicz całkę nieoznaczoną

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

oblicz całkę nieoznaczoną

Post autor: kujdak »

\(\displaystyle{ \int \frac{e^{-2x}-4}{e^{-x}+2} dx}\)
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

oblicz całkę nieoznaczoną

Post autor: setch »

\(\displaystyle{ \frac{(e^{-x})^2-4}{e^{-x}+2}=\frac{(e^{-x}-2)(e^{-x}+2)}{e^{-x}+2}=e^{-x}-2}\)
ODPOWIEDZ